Kohti integroituja kvanttioptisia piirejä

Ruotsalaisen KTH Royal Institute of Technologyn tutkijat ovat ottaneet merkittävän askeleen kohti optista kvantti-informaation prosessointia sirulla. He ovat onnistuneet luomaan uudenlaiset rakennuspalikat integroimalla keinotekoisia atomeja (kvanttipisteitä) piipohjaisiin fotonisiin siruihin.

Aiemmin oli erittäin vaikeaa eristää kvanttipisteitä ja sijoittaa ne hyödylliseen piiriin, koska ne kasvatetaan satunnaisesti ilman kunnollista ominaisuuksien ja aseman hallintaa piirissä. Lisäksi on vaikeaa tuottaa yksittäisiä fotoneja samalla sirulla ilman ulkoista suodatusta poistamaan kaikki kvanttiemittereistä ja taustavalosta tulevat ei-toivotut signaalit, toteaa korkeakoulun tutkija Ali Elshaari.

Tukholman teknisen korkeakoulun KTH:n Professorien Val Zwillerin ja Klaus D. Jönsin johtama tutkimusryhmä käytti uudenlaista nanomanipulaatiotekniikkaa siirtämään valitut ja ennalta karakterisoidut yksittäisien fotoniemitterit piisirulle. Tyhmä rakensi sitten integroidun optisen piirin suodattamaan yksittäisen fotoneja ja multipleksoimaan niitä.

Kyseessä on uudenlainen hybridi lähestymistapa, jossa yhdistyy kaksi puolijohdeteknologiaa, III-V-tekniikka nanolankapohjaisten kvanttiemittereiden muodossa ja piiteteknologia integroidun optisen piirin muodossa.

LISÄÄ: Nanobitteja (LINKKI) ja uutistiedote (LINKKI) ja tutkijoiden artikkeli Nature Communication -tiedelehdessä (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017