Näillä keinoilla voi kaapata sähköä

Pienenergian keruulla tulee olemaan ratkaiseva rooli tulevaisuuden esineiden internetin toteuttamisessa. Suomi on vahvasti mukana myös kehityksessä, kertoo Uusiteknologia-lehti syyskuun numerossaan. Menetelmillä saavutetaan tosin vasta erittäin pieniä energiamääriä.

Syyskuun numerossa esitellään pienenergian keruuta IoT-sovelluksiin. Lue tästä veloituksetta (LINKKI).

Tavoitteena on toteuttaa energian keruuta pienille pienen tehon laitteille tai antureille, jotka eivät tarvitse perinteistä sähköverkkoa tai akkujen vaihto on vaikeaa tai täysin mahdotonta. Tulevaisuudessa monet IoT-anturit pakataan tiukasti kohteisiinsa, jolloin niissä ei voi olla vaihdettavaa energialähdettä.

Nykyiset keruutekniikat (energy harvesting) perustuvat juuri ilmestyneen Uusiteknologia-lehden artikkelin mukaan jonkin yksittäisen menetelmän käyttöön.  Siihen on tulossa muutos uusien materiaalien kautta. Hyvä esimerkki on on yhdysvaltalaisen Georgia-Techin kangaskudos, keräävät sähköä auringon valosta ja liikkeestä. Myös vastaavasti korun tai rannekkeen muodossa.

Helmikuussa Oulun yliopiston tutkijaryhmä kertoi puolestaan kehittäneen rakenteen, joka voi muuntaa valoa, lämpöä ja liikettä sähköksi samalla kertaa. Kyseessä  on  perovskiittiisen  kiderakenteen  materiaali,  joka  on  jo  herättänyt  suurta  mielenkiintoa  aurinkosähköisissä ratkaisuissa.

Myös oululaistutkijoiden perovskiittisella KBNNO-materiaalilla  on  viritettävä kaistaero, joka on näkyvän valon energiakaistalla. Oululaisten kehitystyö toi  kuitenkin esiin myös saman  materiaalin  hyödyntämiseen  useammankin  energialähteen  kanssa.

Oululaistutkijoiden mukaan sen avulla voitaisiin kerätä tai tunnistaa samanaikaisesti aurinkoenergiaa, kineettistä ja lämpöenergiaa.

LISÄÄ: Elektroniikka kaappaa energiansa -artikkeli on luettavissa Uusiteknologia syyskuu 2/2017 -lehdestä (LINKKI)

Kuva: Disney Research. Langaton energiansiirtoa

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!