Helsingin yliopisto Nokia Bell Labs -kumppaniksi

Nokian ja Helsingin yliopiston välinen yhteistyö tiivistyy datatieteissä. Lisäpanosta on tulossa tietoverkkojen, tekoälyn ja lisätyn todellisuuden tutkimiseen. Pari viikkoa sitten Oulu kertoi yhteistyökuvioistaan Nokia Bell Labsin kanssa.

Datatiede on sekä yliopistolle että Nokialle tieteenala, jonka päälle molemmat haluavat myös jatkossa rakentaa yhteistyötä. Yliopisto on avaamassa kahdeksan professuuria datatieteen alueelle, ja näistä neljä on jo ollut haussa.

’’Näiden lisäksi Nokia Chair in Data Science -lahjoitusprofessuuriin on valittu professori Pan Hui Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) -yliopistosta. Hän aloitti työnsä syyskuun alussa ja toi mukanaan pienen tiimin, joka on nyt laajenemassa tutkimusryhmäksi’’, sanoo tietojenkäsittelytieteen laitoksen johtaja Sasu Tarkoma Helsingin yliopistosta.

Tietojenkäsittelytieteen alalla ohjelmallista yhteistyötä syntyi jo viime vuonna, kun Nokia, Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto käynnistivät yhteisen tutkimusyksikön. Tämä Nokia Center for Advanced Research (NCAR) -tutkimusyksikkö on työskennellyt tiiviisti Nokia Bell Labsin kanssa.

Mukana on yliopistoja, joiden kanssa meillä on jo ollut tuloksellista yhteistyötä, ja joiden kanssa yhteistyötä sekä strategisella että projektitasolla halutaan entisestään tiivistää.

’’Käymme lisäksi yliopistojen kanssa aktiivista dialogia ja vertailemme tulevaisuuskuvia’’, sanoo tutkimusjohtaja Lauri Oksanen Nokia Bell Labsista.

Yliopistojen opiskelijat ovat mukana Distinguished Academic Partner -yhteistyössä ’’Yhdessä voimme tarjota lahjakkaimmille tutkijoille parhaimman perustan innovointiin’’, sanoo Distinguished Academic Partner -ohjelmasta Nokialla vastaava Julie Byrne.

Nokian Bell Labsissä on globaalisti vuosittain 250 harjoittelijaa, tänä vuonna Espoossa 12.

PROJEKTI: 5G-verkkoon ympäristömittausjärjestelmä

Nokia Center for Advanced Researchin NCAR-tutkimustyksikön tavoitteena on tunnistaa teollisuudelle tärkeitä tutkimusongelmia ja tehdä sekä perustutkimusta että soveltavaa tutkimusta näiden ongelmien ratkaisemiseksi.

Tutkimusyksikön ensimmäiset hankkeet liittyvät esineiden Internetiä tukeviin verkkoteknologioihin, tulevaan 5G-verkkoarkkitehtuuriin, tehokkaisiin tietoliikenneprotokolliin ja verkon älykkyyden lisäämiseen.

Keväällä 2017 Helsingin yliopistossa käynnisteltiin Nokia Bell Labs Pekingin kanssa 5G-verkkoihin liittyvää yhteistyöaihiota. Tavoitteena on luoda 5G-verkkoon perustuva laajamittainen ympäristömittausjärjestelmä ilmanlaadun ja ympäristön seuraamiseen.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!