Nano korvaa erikoismetallit

Elektroniikkateollisuus on suuri erikoismetallien hyödyntäjiä, mutta niiden saanti on vaikeutunut. Niitä on myös vaikea kierrättää ja monista niistä on tullut kiellettyjä Afrikan alueen konfliktimateriaaleja. Nanomateriaalit voivat olla kuitenkin ratkaisu niiden korvaamiseen.

Ruotsalaisessa Chalmersin teknillisessä yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että on olemassa mahdollisia teknologiapohjaisia ratkaisuja, jotka voivat korvata monet metallit hiilen nanomateriaaleilla kuten grafeenilla.

Tutkimus selvittää 14 erilaisen metallin tärkeimpiä sovelluksia ja tarkastelemalla sekä patentteja että tieteellistä kirjallisuutta on tutkittu mahdollisuuksia korvata ne hiilimateriaaleilla.

Tutkijat Rickard Arvidsson ja Björn Sandén selvittivät, voiko hiilen nanomateriaaleilla kuten grafeenilla, fullereenilla ja hiilinanoputkilla korvata harvinaisia metalleja tärkeimmillä käyttöalueillaan.

He löysivät mahdollisia teknologiapohjaisia ratkaisuja korvaamaan metalleja hiilinanomateriaaleilla kaikille sovelluksille lukuun ottamatta kultaa koruissa. Metallit, joita voimme lähinnä korvata, ovat indium, gallium, beryllium ja hopea.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Chalmersin tutkijoiden tiedote ja taulukko korvattavista materiaaleista (LINKKI) sekä tiedeartikkeli the Jounal of Cleaner Production -lehdessä, kesä 2017  (LINKKI)

Kuvituskuva: IBM

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017