Video: Puettavalle elektroniikalle uudenlainen teholähde

Puettavan elektroniikan teholähteet kiinnostavat tutkijoita. Uusimpana etelä-korealaisen professori Kyoung Jin Choin tutkjaryhmä UNIST-yliopistonssa on kehittänyt uuden puettaviin sopivan aurinkolämpösähköisen generaattorin (W-STEG).

Korealaistutkijoiden laite perustuu kuumien ja kylmien sivujen lämpötilaeroon. Ratkaisun perusta on auringon valon absorberi, joka on viiden jakson Ti/MgF2 superhila, jossa kunkin kerroksen rakenne ja paksuus on suunniteltu optimaaliseen auringonvalon absorbtioon.

Aurinkoabsorberi tuottaa lämpötilaeroa jopa 20,9 °C:ta, mikä on kaikkien tähän mennessä raportoitujen puettavien TEG-laitteiden suurin arvo. Tätä lämpötilaeroa hyödynnetään integroimalla joustavat mustepohjaiset BiTe-pohjaiset lämpösähköiset haarat ja aurinkoabsorberit polyamidi (PI) -alustalle.

Tutkijat raportoivat, että rakennetulla W-STEG:llä, joka käsittää 10 paria pn-haaroja, on auringonvalolle altistuessaan avoimen piirin jännite 55,15 mV ja lähtöteho 4,44 μW.

Myös yhdysvaltalaisen Gergia Techin tutkijat ovat suunnitelleet uudenlaisen puettaviin suunnitellun lämpösähköisen generaattoriin. Se koostuu tuhansista p-ja n-tyypin polymeeripisteistä tiiviisti alustalleen printattuna. Mitä lähempänä sarjaan kytketyt pisteet ovat toisiaan, sitä pienempi hävikki ketjusta syntyy.

Tutkijat eivät tyytyneet perinteiseen johdotustapaan vaan se perustuu Hilbert-mallin täyttökäyriin. ”Etuna tässä on se, että Hilbert-kuviot mahdollistavat pinnan konformaation ja itsensä lokalisoinnin, mikä antaa tasaisemman lämpötilan laitteen yli,” toteavat tutkijat.

Toistaiseksi laitteet on painettu tavalliselle paperille, mutta tutkijat ovat alkaneet tutkia kankaiden käyttöä. Sekä paperi että kangas ovat joustavia, mutta kangas voidaan helposti integroida vaatteisiin.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), tiedote (LINKKI) ja video piirin valmistuksesta ja toiminnasta (LINKKI)

Aloituskuva: UNIST:n professori Kyoung Jin Choi ja and Yeon Soo Jung (oikealla).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017