Teknologia17: Linux-palvelinkone kortille – kuvakooste sulautetuista

Eilen Helsingissä alkaneilla Teknologia17-messuilla on esillä laajalti uusinta sulautettua tekniikkaa. Kuvan Congatecin tavoin palvelinkoneen voi paketoida jo pienelle korttimoduulille ja Linuxin saa NXP:n I.MX6-suoritinkortilla käynnistymään muutamassa sekunnissa.

Saksalaisen Congatecin osastolla oli esillä tuoreen COM EXPRESS 3.0 Type 7 -määritysten mukainen Server-on-Module tietokonemoduulit. Yrityksen Anders Rasmussenin mukaan tämä uusi moduulistandardi mahdollistaa palvelintietokoneen tehon pakkaamisen pieneen kompaktiin moduuliin.

Congatecin moduulin koko yhdistettynä tehokkaaseen prosessoriin on vaatinut erityisratkaisuita tehokkaan laajan käyttölämpötila-alueen kattavan jäähdytyksen toteutukseen.

Conga-B7XD perustuu Intel Xeon prosessoriin ja tarjoaa tietoliikenteeseen kaksi 10 gigabitin Ethernet-porttia ja 32x PCI Express väylän.

Prosessorikortilla voi ajaa Linuxia ja muita käyttöjärjestelmiä, jopa useita eri käyttöjärjestelmiä yhtäaikaisesti. Rasmussen esitteli myös NXP:n I.MX6 prosessorin perustuvia sulautettuja prosessorikortteja  sovelluksiin, joissa tarvitaan nopeaa järjestelmän käynnistymistä (kuvassa).

Demossa Linux-käyttöjärjestelmä saatiin käynnistymään vähän yli 10 sekunnissa normaalikäynnistyksellä ja optimoidulla Quickboot-käynnistyksellä se oli toiminnassa jo alle kolmessa sekunnissa.

Tässä lisää messuilla esillä olevia sulautettuja kortteja koskevia uutuksia…

Aventin osastolla Mika Rakkolainen Cedat Technologiesta esitteli Mavelin Armada prosessoreihin perustuvia Espressobin sulautettuja kortteja. Tarjolla on myös verkkopalvelu, jossa on tarjolla tekniset tiedot korttien laitteistosta ja kortteihin sopivia Linux-jakeluita.
Advantechin osastolla Joakim Reutergardh esitteli modulaarista teollisuustietokoneperhettä. Ne koostuvat erillisten piirikorttien sijaan koteloiduista moduuleista. Niitä päällekkäin yhdistelemällä voidaan toteuttaa erilaisia tuulettimettomia pieniä tietokoneita erilaisin teollisuuden, ajoneuvojen ja raideliikenteen sovelluksiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARM-suorittimien yleistymisestä huolimatta MIPS-prosessoriarkkitehtuuri ei ole täysin hävinnyt markkinoilta. Messuilla Broadband/Codicon osastolla oli esillä MIPSiin perustuvat pienet Linuxia ajavat sulautetut Carambola2- ja Rambutan-WLAN-ohjainmoduulit.

Teksti ja kuva: Tomi Engdahl

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017