Suomalainen satelliittijärjestelmä sai radioluvan

Viestintävirasto on myöntänyt radioluvan espoolaisen Iceye-yhtiön satelliittijärjestelmälle. Järjestelmä koostuu kahdesta tutkasatelliitista sekä maa-asemista, jotka sijaitsevat Etelämantereella ja Huippuvuorilla. Iceye-satelliitit ovat noin satakiloisia ja ne kiertävät maapalloa 550-580 km korkeudella.

Suomalaisyhtiön tutkasatelliitit tulevat kuvaamaan esimerkiksi arktisen alueen jäämassojen liikkeitä, mikä on tärkeää muun muassa alueella toimiville laivayhtiöille. Niillä voidaan ottaa kuvia myös öljytuhoalueista tai seurata moottoriteiden liikennevirtoja ja metsätuhojen laajuuksia – avaruudesta käsin.

Tutkasatelliiteilla voidaan ottaa kuvia myös pimeässä ja huonoissa sääolosuhteissa, kuten pilvisellä säällä tai sateessa. Koska huono näkyvyys, pimeys, sade tai pilvet eivät rajoita tutkasatelliittien kuvaamista, voidaan niillä tarjota palvelua ympäri vuorokauden olosuhteista riippumatta.

Järjestelmään on mahdollista lähivuosina lisätä satelliitteja, jolloin voidaan tarjota tutkakuvia mistä päin maapalloa tahansa ja vain tuntien viiveellä. On siis mahdollista, että tulevaisuudessa kuluttaja voisi ostaa tutkasatelliitin ottaman lähes reaaliaikaisen kuvan haluamastaan paikasta maapallolla.

Tutkasatelliitteja voidaan hyödyntää myös pelastuspalvelussa, kuten myrskytuhojen ja tulvavahinkojen seurannassa ja niihin liittyvissä pelastustoimissa, esimerkiksi meripelastuksessa.

Taajuuslupa vaati sovittelua ja keskusteluita

  • Satelliitit voivat toimintansa luonteen vuoksi aiheuttaa radiohäiriöitä missä päin maailmaa tahansa, jos taajuuksien käytöstä ei ole sovittu.
  • Ennen radioluvan myöntämistä Viestintävirasto on Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n sääntöjen mukaisesti hakenut hyväksyntää Iceyen satelliittijärjestelmässä käytettäville radiotaajuuksille.
  • Prosessin aikana Viestintävirasto on etsinyt ratkaisuja muiden ITU:n alaisten maiden ilmaisemiin huoliin, joissa mahdollisia radiohäiriöriskejä käytössä oleville tai suunnitelluille järjestelmille on nostettu esiin.
  • Radioluvan myöntäminen kesti noin puolitoista vuotta.

LISÄÄ: Aiempi uutinen Iceyen kuvaussatelliiteista (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017