Laserilla nopea datayhteys satelliittiin

Yhdysvaltalaisen NASA:n avaruusalus tulee testaamaan datayhteyksissä uudenlaista laserpohjaista tietoliikennelaitteistoa. DSOC-arkkitehtuuri perustuu maapallolta lähtevään lasersäteen, jonka avulla saadaan myös paluulinkki maanpäälliseen teleskooppiin.

NASA:n tulevalla Psyche-lennolla mukana oleva Deep Space Optical Communications (DSOC) –järjestelmä  hyödyntää fotoneja datan siirrossa. Järjestelmän tavoite on lisätä avaruusalusten viestinnän suorituskykyä ja tehokkuutta 10-100 -kertaisesti tavanomaisin keinoihin verrattuna avaruusaluksen kuormaa lisäämättä.

SDOC-järjestelmässä viestintä tapahtuu lähi-infrapunan alueella ja siirtonopeudella 267 megabittiä sekunnissa kumpaankin suuntaan. Käytettävä laserlähetin pystyy lähettämään kapeiden pulssien huipputehon lähes kilowattien teholla vaikka käyttää sähkötehoa noin 50 wattia. 

DSOC-menetelmällä on tarkoitus tuottaa aikanaan toimiva tietoliikenneinfrastruktuuri myös Marsin ympärille. Mahdollisuus lähettää Marsista maahan paljon tietoa, mukaan lukien teräväpiirtokuvan suoratoisto, tulee olemaan hyvin mahdollista uskovat NASA:n tutkijat.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja DSOC-tekniikka (LINKKI)

KUVA: NASA

TAUSTAA: Psyche on harvinainen metalliasteroidi noin kolme kertaa kauempana auringosta kuin maapallo. Matkaan lähtö tapahtuu kesällä 2022 ja perille asteroidien päävyöhykkeelle päästään vuonna 2026.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!