Ohjelmistoala kasvaa, mutta mistä löytyvät tekijät?

Ohjelmistoala ja tekninen konsultointi kasvavat Suomessa nyt vauhdilla. Erityisesti ohjelmistoalueen vienti on nopeassa kasvussa. Alojen yritysten liikevaihto kasvoi vuosina 2013–2015 lähes kolmanneksen ja kasvu jatkuu uuden toimialaraportin mukaan edelleen voimakkaana. Huolena on kuitenkin osaavan työvoiman riittävyys.

Ohjelmistoalan ja teknisen konsultoinnin kasvuvauhti on henkilöstön osalta ollut erittäin nopeaa. Vuoden 2015 lopussa jo yli 80 000 henkeä.  Suurimpia työllistäjiä alojen sisällä ovat ohjelmistosuunnittelu sekä kone- ja prosessisuunnittelu.

Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön toimialapalvelun tänään Helsingissä julkaisemasta ohjelmistoalan ja teknisen konsultoinnin syksyn 2017 toimialaraportista.

Ohjelmistoalan yrityksistä ja henkilöstöstä jo yli puolet on keskittynyt Uudellemaalle ja pääkaupunkiseudulle, koska sieltä löytyy parhaiten osaavaa työvoimaa. Teknisen konsultoinnin yritysten keskittymiä on myös Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Yritykset raportoivat entistä enemmän ongelmista osaavan työvoiman löytämisessä. Molemmat alat vaativat korkeasti koulutettua työvoimaa, jota on haettava myös ulkomailta. Varsinkin ohjelmistoalalla pelätään, että osaajapula nykyisestä kasvaessaan muodostuu kasvun esteeksi yksittäisissä yrityksissä.

’’Jotta korkeaa osaamista vaativat työt ja organisaatiot voivat menestyä Suomessa jatkossakin, on meillä panostettava vahvasti näiden alojen tutkimus- ja koulutustoimintaan, kertoo toimialapäällikkö Timo Metsä-Tokila.

Nyt julkaistu ohjelmistoalan ja teknisen konsultoinnin raportti on ensimmäinen viidestä TEM Toimialapalvelun lähikuukausina julkistettavista toimialaraporteista.

LISÄÄ: Ohjelmistoalan ja teknisen konsultoinnin toimialaraportti (LINKKI, 3,2 Mt, pdf)

Kuvituskuva: Lenovo

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017