Sulautettu tekoäly vapauttaa pilvestä

Piirille sulautettu tekoäly tarjoaa vähemmillä resursseilla parempaa palvelua, lupaavat Waterloon yliopiston tutkijat. He ovat  kehittäneet tekoälytekniikka, jonka  avulla voidaan irrottautua internetistä ja pilvipalveluista.

Uusi syvällisen oppimisen AI-ohjelmisto on tutkijoiden mukaan riittävän kompakti, jotta se sopisi tietokonepiireille, joita voidaan käyttää monenlaisissa sovelluksissa älypuhelimista teollisiin robotteihin.

Kiinalainen Huawei on kehittänyt tekoälyosuuden sisältävän piirisarjan kännyköihinsä.

Tällainen sulautettu tekoäly mahdollistaa laitteiden toimivan internetistä riippumattomasti ja suoriutuu silti melkein yhtä hyvin kuin kytkettynä hermoverkkoihin.

”Meillä on tunne, että tällä on valtava potentiaali”, sanoo tekniikkaa kehittämässä ollut järjestelmäsuunnittelun professori Alexander Wong.

”Tämä voisi olla uudenlainen mahdollistaja monilla aloilla, joilla ihmiset kamppailevat saadakseen syväoppimisen tekoälyä toimivassa muodossa”, Wong sanoo.

Itsenäisen syväoppimisen AI:n käyttö voi johtaa paljon pienempiin datankäsittelyn ja siirron kustannuksiin, parempaan yksityisyyteen ja käyttöön alueilla, joilla nykyinen tekniikka on kustannuksiltaan tai muilta tekijöiltä epäkäytännöllistä.

Kun tekniikka sijoitetaan mikropiirille ja sulautetaan älypuhelimeen, niin AI-yksikkö pystyy toiminaan puheaktivoituna virtuaalisena assistenttina ja muina älykkäinä ominaisuuksina. Lähes vasstaavaa tarjoaa myös kiinalainen Huawei, joka on kehittänyt uuden piirisarja (kuvasssa), jossa on AI-laskentaosuus internet-liitynnän lisäksi.

AI-tekniikkaa kehittäneet Wong ja Shafie ovat yhdessä perustaneet DarwinAI -yrityksen kaupallistamaan AI-ohjelmistonsa.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) DarwinAI (LINKKI)

Kuvituskuva: Helsingin yliopistossa tutkitaan myös tekoälytekniikoita.