Pinoamalla parempia kuva-antureita

Punaiselle, siniselle ja vihreälle herkät väritunnistimet, jotka on pinottu päällekkäin, saattaisi mahdollistaa kuva-anturille ennennäkemättömän tarkkuuden ja herkkyyden. Nyt sveitsiläisen Empan ja ETH Zurichin tutkijat ovat kehittäneet kuva-anturin prototyypin, joka absorboi valoa lähes optimaalisesti kerrosmaisella värianturilla. Uutuus on myös halpa valmistaa.

Perinteisellä kuva-anturilla kukin yksittäinen pikselialue voi absorboida vain pienen osan valonspektristä. Lisäksi ne ovat järjestetty rinnakkaiseen mosaiikkimuotoon, josta ohjelmistoalgoritmit sitten muodostavat värikuvan.

Päällekkäisistä antureista koostuvia antureita on kehitetty ja valmistettu muun muassa piistä mutta eri kerrosten absorptiospektrit eivät olleet riittävän erillisiä, joten se ei kauaa markkinoilla menestynyt. Lisäksi se toteuttaminen vaati monimutkaista ja kallista valmistusprosessia.

Nyt sveitsiläisen Empan tutkijoiden kehittämä anturi koostuu kolmesta erityyppisestä perovskiitistä. Niiden koostumuksesta riippuen ne voivat absorboida osaa valonspektristä, mutta pysyvät läpinäkyvinä muille taajuuksille.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017