Suomesta tehtävä johtava toimija älyverkkoihin

Suomen kannattaisi tehdä itsestään maailman johtava toimija nimenomaan älykkäiden energiaratkaisujen saralla, ehdotetaan uudessa energia-asiantuntijoiden raportissa. Tämä pitäisi ottaa myös tavoitteeksi, kun Tekes ja Finpro yhdistyvät uudeksi Business Finlandiksi ensi vuoden alussa.

Energiajärjestelmän murros koskettaa kaikkia suomalaisia, ja sitä koskevat päätökset edellyttävät asiantuntemusta energia-alaa laajemmalta alueelta. Siksi Aalto-yliopisto ja Sitra ehdottavat loppuraportissaan energiasektorille täysremonttia.

”Tulemme näkemään murroksen, jossa vanhat, pitkään toimineet ratkaisut lakkaavat toimimasta. Suomi ei voi hallita muutosta, mutta fiksuilla ja eteenpäin katsovilla toimilla murroksesta on mahdollista selviytyä voittajana”, sanoo Aalto-yliopiston professori Sampsa Hyysalo.

Asiantuntijoiden ehdotukset on kiteytetty raportissa kymmeneen teesiin. Niiden mukaan Suomen on ehdottomasti luovuttava fossiilisten polttoaineiden käytöstä nopeassa aikataulussa.

Käyttämättömiä mahdollisuuksia on myös energian varastoinnissa ja uusiutuvan energian pientuotannon lisäämisessä sekä energiaverkkojen muuttamisessa kaksisuuntaisiksi, jolloin kuluttajat voisivat myydä lämpöä ja sähköä kaukolämpö- ja sähköverkkoihin.

”Energian kuluttajista tulee aiempaa aktiivisempia toimijoita. Muutoksessa tarvitaan runsaasti älykästä teknologiaa ja uusia palveluja. Puhtailla ja älykkäillä energiaratkaisuilla on valtavat vientimarkkinat, joilla riittää kysyntää suomalaiselle osaamiselle – mutta referenssejä pitää olla”, sanoo johtaja Mari Pantsar Sitrasta.

Raportin mukaan Suomen kannattaisi tehdä itsestään maailman johtava toimija nimenomaan älykkäiden energiaratkaisujen saralla. Viestin kärki pitää saada mukaan myös tulevan hallituksen ohjelmaan.

’’Älykkäät energiajärjestelmät pitää ottaa laajasti käyttöön Suomessa ja kuluttajat mukaan markkinoille”, toteaa eduskunnan Energiaremontti-ryhmän puheenjohtaja Kokoomuksen Harri Jaskari.

LISÄÄ: Uusia näkymiä energiamurroksen Suomeen, Muutosareenan raportti (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Ilmarisen Ruoholahden pääkonttorin katolle on asennettu 748 aurinkopaneelia. Älykkään aurinkosähköjärjestelmän on toimittanut ja rakentanut suomalainen Solnet Green Energy.