Sporttifani haluaa enemmän – teknologia auttaa

Uusin teknologia auttavat tulevaisuuden sporttisuoritusten kanssa, arvioitiin eilen urheiluun ja terveyteen keskittyvässä start-up-tapahtuma Smashissa. Avuksi otetaan kaikki uudet tekniikat 5G:stä lisättyyn todellisuuteen ja kehoantureista internetin somepalveluihin. Tapahtuman avasi urheiluvaikuttaja Roger Talermo.

Urheilu ja liikuntaharjoittelu ovat tulevaisuudessa kasvava toimiala, jonka arvon arvioidaan olevan jo nyt maailmanlaajuisesti 350 – 450 miljardia euroa. Työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan alan liikevaihto Suomessa oli yli 5,5 miljardia euroa.

Tapahtumassa oli seminaariannin lisäksi esillä kymmeniä sporttialan startupeja. Hyvä esimerkki on Wulcam, joka useiden kännykkäkameroiden avulla on luonut monikanavaisen urheilusuoritusten valmennusjärjestelmän. Ratkaisun avulla voi katsoa saman tien suoritustaan useista eri suunnista ja korjata näin omaa liikkumistaan.

Suunnon Movesense-anturinappi voidaan kiinnittää asusteeseen oululaisen TactoTekin valmistamalla älyliittimellä.

Tapahtumassa oli esillä laajasti muitakin mobiilisovelluksia, joiden avulla urheilusuorituksia voidaan seurata ja analysoida. Paikalla olivat suurista suomalaistoimijoista Suunto Movesense-anturinappeineen (valmistetaan Lohjalla) ja pienemmistä langatonta hiihtoanturia Oulussa kehittävä Skiiot.

Kumpaakin valmistajaa kiinnostaa myös muut kunto- ja terveysalueen sovellukset. Suunnon Movesenseä hyödynnetään Runteqin juoksuanalyysissa ja Oulussa on suunniteltu oma pienikokoinen Kipuwex-mittausmoduuli, joka on tarkoitettu sairaalapotilaan kivunmääritykseen.

Skiiotin uusin versio perustuu yrityksen toimitusjohtaja Marko Höynälän mukaan Nordic Semicoductorin Wifi-ohjainpiiriin.

Tapahtuman yksi pääkumppaneista oli teleoperaattori Telia. Se järjesti jääkiekon Liigan kanssa myös urheiluteknologian kehittämiseen keskittyneen työpajan.

”Työpajassa pääsemme keskeisten sidosryhmien kanssa työstämään fanikulttuurin ja teknologian mahdollisuuksia urheiluviihteessä”, kertoi Olli-Pekka Takanen Telialta.

Telia on Liigan mediakumppani kaudesta 2018–2019 alkaen. Osana sopimusta Telia lupaa tuoda Suomen liigahalleihin huippunopeat 5G-palvelut vuosikymmenen loppuun mennessä.

Smash-tapahtuma jatkuu vielä keskiviikon, mutta moni kävijöistä suuntaa varmasti myös huomenna torstaina Helsingin messukeskuksessa alkavaan Slushiin, jonne odotetaan jopa 20 000 alan startup-yrittäjää ja rahoittajaa.

Paras sporttialan pitsaaja

  • Tämän päivän Smash-tapahtumassa valitaan ´myös sporttialueen paras startup-pitsaaja. Aihealueita ovat AR/VR, eSports, AI ja fanikokemus. Aikaa esitellä oma tuoteidea ja bisnessuunnitelma on neljä minuuttia.
  • Mukana on kymmenen startup-yritystä, joista Suomesta  puettavassa tekniikassa älyhousuja kehittävä Myontec ja AR/VR-osuudessa videovalmennusjärjestelmää kehittävä Wulcam.
  • Ruotsista mukana on Captimax Sport Media, Challengermode, SportsWik, Racefox ja Zero Parallax Technologies sekä Norjasta Paypulse, Sweetzpot ja Wiral Technologies.

Päivitetty 30.11.2017 Runteqin ja Kipuwexin osuudella.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017