Digitaalinen mobiiliajokortti testiin

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on tuonut betaversion mobiiliajokortista ja autoilijaa laajemminkin avittavasta sovelluksesta. Testaajia on noin tuhat. Mobiiliajokortissa ajo-oikeustiedot kulkevat kännykässä aina ajantasaisina mukana ja valokuva on tuorein mahdollinen.

Testivaiheen alussa Trafin Autoilija-sovellus toimii vain Applen iPhonessa. Android-version testauksen aloittamisesta tiedotetaan myöhemmin. Tavoitteena on, että lopullinen sovellusversio julkaistaan kesällä 2018, jolloin kuka tahansa voi ladata sen App Storesta tai Google Play -kaupasta.

”Kansainvälisestikin Suomi on edelläkävijä mobiiliajokortin käyttöönotossa”, iloitsee osastopäällikkö Kimmo Pylväs Trafista.

Visuaalisten turvaelementtien avulla katsoja voi helposti arvioida kortin luotettavuutta. Turvaelementtejä ovat mm. animoitu taustakuvio, joka muuttuu näyttöä kosketettaessa, sekä kännykkää käänneltäessä muuttuvat hologrammimaiset kuviot kuten Trafin tunnus. Lisäksi QR-koodin avulla tuodaan varmennukseen lisäturvaa.

”Mobiiliajokortti on tarkoitettu samoihin käyttötarkoituksiin kuin muovikorttikin. Sillä pystyy kätevästi osoittamaan muun muassa ajo-oikeuden tai iän erilaisissa asiointitilanteissa. Olemme keskustelleen syksyn aikana useiden yritysten ja viranomaisten kanssa mobiiliajokortista ja olemme saaneet erittäin myönteistä palautetta”, toteaa Trafin yksikönpäällikkö Simo Karppinen.

Ensimmäisenä ajoneuvopalveluna Autoilijaan tulee Suomessa rekisteröidyn ajoneuvon teknisten tietojen haku rekisteritunnuksella. Haku on maksuton. Näytettäviä tietoja ovat muun muassa ajoneuvon merkki ja malli, ajoneuvon mitat ja massat, moottorin tiedot, rengastiedot ja katsastustiedot. Näitä tietoja voi hakea myös tunnistautumatta Autoilijaan.

Myöhemmin Autoilijasta voi nähdä ne omat ajoneuvot, joissa on omistajana tai haltijana. Näille ajoneuvoille voi myös tehdä tiettyjä rekisteröinnin ja ajoneuvoverotuksen toimenpiteitä Trafin Oma asiointi -palveluiden tapaan. Autoilijaan tulee myöhemmin myös erilaisia ajokorttia ja omia ajoneuvoja koskevia ilmoituksia ja muistutuksia.