Suomalaisteollisuus hyödyntämään digidataa – Nokia mukaan

Suomalaisten teollisuusyritysten tutkimuskeskittymä Dimecc käynnistää uuden ekosysteemin, jonka avulla halutaan vauhdittaa digitaalisen datan muuttamiseksi uutta luovaksi liiketoiminnaksi. Uudessa ekosysteemissä loppuasiakas on nostettu digitalisaation keskiöön. Uudessa ekosysteemissä loppuasiakas on nostettu digitalisaation keskiöön. Mukana on kaikki suurimmat suomalaiset teolliset toimijat Nokiasta Konecranesiin.

Digitalisaatio vie valmistavan teollisuuden arvoketjuja kohti verkostoja, joissa ihmiset, tuotteet, laitteet ja palvelut sekä tuotantojärjestelmät ja yhteisöt kytkeytyvät saumattomasti toisiinsa. Tähän mennessä yritykset ovat digitalisoineet toimitusketjuihinsa liittyvää tietoa.

Uuden Dimeccin Connected Industry -ekosysteemin visiona on muuttaa kiihtyvällä tahdilla syntyvä digitaalinen data uutta luovaksi liiketoiminnaksi ja tuoda radikaalia lisäarvoa asiakkaille. yhdistämällä fyysisiä ja palveluresurssejaan. Myös kilpailu siirtyy yksittäisistä tuotteista ja palveluista kohti asiakkaan tarpeen ympärille rakentuvia arvoverkostoja.

”Haluamme suomalaisen teollisuuden olevan eturintamassa, kun perinteinen toimitusketjuajattelu korvautuu systeemisellä arvonluonnilla, ja digitalisaatio muuttuu uudeksi liiketoiminnaksi lisäten arvoa asiakkaalle”, kertoo Dimeccin toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Älykkäiden koneiden ja laitteiden muodostamat autonomiset systeemit ovat tämän teollisen murroksen ytimessä. Suomen vahvuuksia ovat maailmanluokan koneenrakennustaito ja asennettu laitekanta, johtava ICT- ja tietoturvaosaaminen sekä maamme perinteet innovatiivisten koneiden valmistuksessa.

”Connected Industry mahdollistaa esimerkiksi sen, että nykyiset manuaaliset nosturit liitetään 5G-verkkoon ja saadaan osaksi digitaalista tehdasta. Tämä voi radikaalisti laajentaa liiketoimintaamme laitteiden ja huoltopalvelujen tuottajasta myös operatiivisen logistiikan lisäarvon tuottajaksi”, kertoo Konecranesin teknologiajohtaja Juha Pankakoski.

Parhaillaan käynnistyvän Connected Industry -ekosysteemin avaintoimijoita ovat alojensa johtavat yritykset Cargotec, Fastems, HT Laser, Konecranes, Nokia, Ponsse, Prima Power, Raute, SSAB ja Tieto. Toimintaa rahoittavat siihen osallistuvat yritykset ja Tekes.

”Connected Industry -ekosysteemi on tärkeä askel kohti teollisuuden digitalisaatiota. Yhteistyö eri teollisuusalojen kesken tuo arvokasta lisätietoa uusien järjestelmien kehittämiseen. Nokian osaaminen 5G- ja pilviteknologioissa sekä tietoturvassa mahdollistaa uusien teknisten ratkaisujen ja arvoverkkojen luomisen”, kertoo tutkimusjohtaja Lauri Oksanen Nokia Bell Labsista.

Päivitetty Nokian osuus.

Kuvituskuva: Konecranesin vuoden alussa Aalto-yliopistolle lahjoittamalla nosturilla voidaan tutkia laitteiden älykkäitä toimintoja (LINKKI, uutinen). Kuva: Aalto-yliopisto/Mikko Raskinen

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!