ICT-osaajien pulaa helpotetaan muuntokoulutuksella

Työvoimapulaa helpottava ICT-alan muuntokoulutus on alkamassa. Hankkeilla pyritään turvaamaan työvoiman saantia etenkin rakennemuutoksen kokeneella tieto- ja viestintätekniikan (ICT) alalla. Pelkästään ohjelmistoalalla arvioidaan olevan valtakunnallisesti noin 7000 osaajan vaje.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Oulun yliopiston koordinoimiin muuntokoulutushankkeisiin lähes viisi miljoonaa euroa. Summa on liki puolet koko Suomeen jaetusta kymmenestä miljoonasta eurosta. Koulutuksiin eri paikkakunnille voidaan ottaa yli 300 opiskelijaa.

Muuntorahoituksesta neljä miljoonaa euroa on osoitettu Väli-Suomen ICT-alan verkostomaiseen koulutusyhteistyöhön, jossa ovat mukana Oulun yliopiston lisäksi Jyväskylän, Itä-Suomen, Vaasan ja Turun yliopistot, Aalto-yliopisto sekä Tampereen ja Lappeenrannan teknilliset ylipistot. Koulutuskokonaisuuksia tarjotaan hyödyntäen etäopetusta ja paikallista ohjausta.

Koulutuksiin suunnitellaan otettavaksi 250 muuntokoulutettavaa. Oulun yliopisto tarjoaa muunto-ohjelmissa opintokokonaisuuksia sulautetuista järjestelmistä, tekoälystä, tuotantotaloudesta ja tietojärjestelmätieteestä sekä sovelletusta ICT:stä.

Ministeriön rahoituksesta lähes miljoona euroa tuli muuntokoulutukseen, jolla halutaan tukea Pohjois-Suomen ICT-teollisuuden kasvua. Tähän POST-IT-muuntokoulutukseen otetaan 60 opiskelijaa. Koulutuksen toteuttaa Oulun yliopisto yhteistyössä Oulun, Kajaanin ja Lapin ammattikorkeakoulujen sekä Centria-ammattikorkeakoulun kanssa.

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat hakeneet rahoitusta myös lyhyisiin täydennyskoulutuksiin, joissa jo valmistuneet diplomi-insinöörit ja AMK-insinöörit voivat päivittää osaamistaan. Ratkaisuja näihin hakemuksiin odotetaan tammi-helmikuussa.

Kuvituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017