Matematiikalla lisää suorituskykyä moniantenniverkkoihin

Tulevaisuuden langattomissa verkoissa datansiirron viiveet halutaan minimaalisiksi, kun samalla datanopeudet gigabittien luokkaan. Avuksi tulee uusin moniantennitekniikka, jonka toimintaa voidaan edelleen parantaa matemaattisella optimoinnilla. Aluetta tutkitaan aktiivisesti Oulun yliopiston CWC-keskuksessa.

Oulun yliopistossa tarkastetaan ensi viikon tiistaina Master of Engineering Shashika Manosha Kapuruhamy Badalgen tietoliikennetekniikan alaan kuuluvan väitöskirja. Siinä on tutkittu konveksiin optimointiin perustuvia radioresurssien allokointimenetelmiä moniantennityyppisten järjestelmien alalinkin suunnassa.

Tutkimustyössä kekehitettiin keilanmuodostusmenetelmiä, joilla pyritään optimoimaan langattomien verkkojen suorituskykyä. Yksi ehdotettu tekniikka sallii useamman käyttäjän verkossa niin, että haluttu suorituskyky saavutetaan ja että tukiasemien välistä koordinaation määrää voidaan vähentää.

Toinen ehdotettu menetelmä auttaa verkkoa löytämään energiatehokkaan pisteen toimia. Ehdotettu menetelmä on hyödyllinen mitoittamaan tulevaisuuden verkkoja, jotka tulevat olemaan paljon tiheämpiä kuin nykyiset. Tutkimustyössä vaikeat ongelmat on onnistuttu ratkaisemaan hyödyntämällä matemaattista optimointia, ja kehitetyt ratkaisut osoitetaan tehokkaiksi.

Manosha on tehnyt tutkimuksensa Langattoman tietoliikenteen keskuksessa (CWC), joka vastaa kyseisen tutkinto-ohjelman toteutuksesta Oulun yliopistossa. CWC:ssä työskentelee tällä hetkellä 140 henkilöä, joista noin puolet on ulkomaalaisia yli 25 eri maasta. Centre for Wireless Communicationsin (CWC) perustaminen vuonna 1995 tehosti tohtorikoulutusta.

Manoshan väitöstilaisuus järjestetään Oulun yliopistolla Linnanmaalla tiistaina 9.1.2018 klo 12.00 alkaen. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Kenta Umebayashi (Tokyo University of Agriculture and Technology, Japani) ja kustoksena professori Matti Latva-aho.

Kyseessä on sadas Oulun yliopiston väitöskirja tietoliikennetekniikan tohtorin tutkinto-ohjelmasta tai pääaineesta. Ensimmäinen tietoliikennetekniikan väitöskirja Oulun yliopistossa julkaistiin vuonna 1991, ja väittelijä oli Hsiao-Hwa Chen, joka toimii nykyään professorina National Cheng Kung University yliopistossa Taiwanissa.

LISÄÄ: Shashika Manosha Kapuruhamy Badalge: Convex optimization based resource allocation in multi-antenna systems  -väitöstyö (LINKKI, pdf, 1,6 Mt)

KÄNNYKÖIDEN HALLINTATEKNIIKAT

Oulun yliopistolla järjestetään 12.1 tohtorinväitöstilaisuus, jonka aiheena on radioresurssien hallintatekniikat moniantennisolukkoverkoissa. M. Eng. Satya Joshin opinnäytetyö esittelee erilaisia radioresurssien hallintatekniikoita (esim. teho, spektri). Lisäksi mallinnetaan uudenlainen taajuuksien jakamismekanismi langattomien operaattoreiden välillä. Siinä operaattoreille tarjotaan kannustimia jakaa lisensoitua taajuusspektriä toistensa kanssa.

LISÄÄ: M. Eng. Satya Joshin väitöskirja ‘’Radio resource allocation techniques for MISO downlink cellular networks’’ (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Oulun yliopistossa tehdään 5G-tutkimusta Nokian koejärjestelmillä.

Päivitetty 14..53

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!