Uutta tekniikkaa autojen viihdejärjestelmiin

Suomalaistaustainen Symbio esittelee Las Vegasin CES2018-messuilla tekniikkaa, jonka avulla autonvalmistajat voivat tarjota helpommin asiakkailleen info- ja viihdejärjestelmiä. Elysianiksi ristitty ohjelmisto pitää järjestelmän ajan tasalla kuljettajan oman kännykän kautta.

Symbion teknologiajohtajan Jarkko Kemppaisen mukaan teknologia ratkaisee sen ongelman, että autot ja ohjelmistot ikääntyvät eri tahtiin. Päivityksillä sekä huolehditaan ohjelmiston vakaudesta että tuodaan uusia ominaisuuksia.

”Käyttäjälle Elysian tarjoaa aikaa kestävän ohjelmiston, joka on yhteensopiva tulevien sovellusten kanssa, sellaistenkin joita emme vielä edes osaa kuvitella”, Symbion Kemppainen mainostaa.

Myös jos autossa on puutteita massatuotannon käynnistyessä, Kemppaisen mukaan etäpäivitettävyys poistaa tämän riskin ohjelmistosta ”Ratkaisumme avulla autovalmistajat voivat myös kehittää tilaus- tai mikromaksuihin perustuvia lisäpalveluita.”

Elysian on suunniteltu edullisemman hintaluokan autoihin. Kalliimmissa autoissa on usein autoon integroitu tietoliikenneyhteys ja autovalmistajien oma info- ja viihdejärjestelmä, mutta edullisempiin autoihin tarvitaan kustannustehokkaampia ratkaisuja.

Kemppaisen mukaan on selvää, että kaikista autoista tulee ennen pitkää ohjelmisto- ja palvelualustoja. Elysian on sertifioidusti yhteensopiva kaikkien yleisimpien autojen ohjelmistoympäristöjen Apple CarPlayn, Android Auton, Baidu Carlifen ja Smart Device Linkin kanssa.

Elysian on kehitetty Suomessa. Symbio on kehittänyt teknologiaa yhdessä käyttöliittymien ohjelmointityökaluihin erikoistuneen aiemmin Nokian omistaman The Qt Companyn sekä teollisen internetin ja autojen tietoturvaan erikoistuneen Capricoden kanssa.

Käyttöliittymä ja sovellukset on luotu Qt:n alusta- ja päätelaiteriippumattomalla sovelluskehityskirjastolla ja yhdellä työkaluketjulla. Autovalmistajat voivat sen avulla tuottaa yhtenäisen käyttökokemuksen kustannustehokkaasti – koodi tarvitsee kirjoittaa vain kerran ja se toimii eri sovellus- ja laitealustoilla.  Loppukäyttäjälle käyttöliittymä pysyy samana riippumatta siitä, millaiselta päätelaitteelta hän järjestelmää käyttää.

Capricode puolestaan tuo Symbionin mukaan järjestelmään turvatun etähallinnan. Capricoden patentoidun SyncShield- tuotteen avulla ohjelmistojen ylläpito voidaan automatisoida koko auton elinkaaren yli. Etähallinta tarjoaa ominaisuuksia myös esimerkiksi koko autokannan kyberturvaan ja dynaamisen päivittämisen avulla mahdollistaa tulevaisuuden liiketoimintamalleja kuten autojen yhteiskäytön.

LISÄÄ:  Symbion Elysian (LINKKI) ja Symbion teknologiajohtaja Jarkko Kemppainen esitys Elysianiasta (LINKKI, video)

TAUSTAA: Symbion toiminta-aluetta ovat automaatio, robotisaatio ja IoT. Yritys toimii ohjelmistokehityksen yhteistyökumppanina muun muassa Nokialle, Microsoftille, HP:lle, Ciscolle, Googlelle, IBM:lle, Volvolle, STMicroelectronicsille, Densolle, Ponsselle ja Sandvikille. Euroopan pääkonttori sijaitsee Suomessa, Espoossa.