Arctic Drone Labs kertoi nopeasta kehityksestä

Jyväskylässä eilen järjestetty Arctic Drone Labs –seminaari esitteli miehittämättömien lentoalusten eli drone-laitteiden kehitysnäkymiä. Ala on kovassa kehityksessä. Kamera-dronet ovat esillä myös tämän viikon Matka-messuilla Helsingissä.

Jyväskylän yliopistolla järjestetyn Artic Drobe Labsin seminaarin avaso yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassatiedekunnan dekaani Pasi Tyrväinen. Tämän jälkeen Paavo Kosonen esitteli seminaarin toisen järjestäjätahon, Arctic Drone Labs –ekosysteemin.

Jyväskylän yliopiston Turo Uskali kertoi seminaarissa dronejournalismista, jossa säädökset, lait ja rajoitteet ovat tärkeä elementti. Uskali esitteli myös tämän hetkisen EU-lainsäädäntöä ja sen muodostumista. Tero Vuorenmaa Robot Expertiltä esitteli eurooppalaista U-Space-järjestelmää.

Hyperspektrikameroiden valmistaja Senop Oy:n Jarkko Vähäkangas ja seminaarin isännöinyt Ilkka Pölönen käsittelivät hyperspektriteknologian hyödyntämistä drone-kameroissa. Teknologioiden lisäksi esiteltiin käyttötarkoituksia aina rakennusten rapautumisen tilasta metsänhoitoon.

Maanmittauslaitoksen Eija Honkavaara esitteli kameradroneilla saatu tuloksiaan, mutta myös laitoksen kalustoa.

Honkavaaran mukaan hankintoja helpottaa, että antureita täyteen ladattujen lentoalusten hinnat eivät enää pyöri tuhansissa, vaan sadoissa tuhansissa euroissa.

Yritysten näkökulmia käsiteltiin seminaarissa laajasti. Esimerkiksi Teemu Pohjonen (Pohjonen Group), Juha Tolvanen (Videodrone) ja Matti Hytölä (Hytola Engineering) kertoivat omista droneihin liittyvistä tuotekehitysprojekteistaan.

Esimerkiksi Pohjonen Group tavoittelee droneilla esimerkiksi tuhannen kilometrin kantamaa ja Matti Hytölä kertoi louhoksen 3D-kartoituksesta drone-laitteiden avulla. Se osoittaa, kuinka dronien hallintatarkkuus on parantunut huomattavasti muutamassa vuodessa.

Janne Taavitsainen Kehittämisyhtiö Karstulan seudusta kertoi uudesta kehitteillä olevasta, satojen hehtaarien kokoisesta testialueesta. Hän toivotti kaikki alan yritykset tervetulleeksi tuomaan teknologiaansa testialueelle

Eilisen Jyväskylän Drone-seminaarin päätti työpaja, jossa pyrittiin löytämään vastauksia nuoressa teknologiassa ja sen käyttötarkoituksissa vielä oleviin avoimiin tai ongelmallisiin kohtiin.

Matka2018: Ilmakuvaaminen nostaa suosiotaan matkailijoiden keskuudessa

Kamera-dronet ovat mukana tämän viikon Matka2018-messuilla Helsingissä. Tapahtuma on avoinna yleisölle 19.-21.1.2018.

Kopterikamerat ovat ilmestyneet matkakohteiden ja nähtävyyksien ilmatilaan, ja ne kasvattavat suosiotaan matkailijoiden keskuudessa.

Tämän viikon Helsingin matkamessuilla kopterikameroita valmistavan DJI:n puhuja kertoo, miksi matkailijat ovat innostuneet droneista ja miten niistä saa parhaan hyödyn omilla matkoillaan.

Maailmanmatkaajat haluavat ikuistaa parhaat hetket matkoiltaan. Dronen avulla kuka tahansa voi tehdä näyttävää sisältöä ja jakaa sen saman tien omiin sosiaalisen median kanaviinsa.

”Drone antaa heille lisätyökalun, jolla voi ottaa ihastuttavia kuvia ja videoita lintuperspektiivistä. Dronen avulla voi ottaa kuvan paitsi itsestään, myös upeita kuvia ympäröivästä luonnosta”, kertoo pienkoptereiden valmistaja DJI:n viestintäpäällikkö Annika Karstadt.

LISÄÄ: Tekesin rahoittama Hilla-ekosysteemi (LINKKI) ja Arctic Drone Labs (LINKKI, aukeamassa helmikuussa 2018)

Kuvituskuva: DJI

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017