Kännykkä muuttuu tiedonkeruulaitteeksi – pisteyttää ajotyylisi

Jyväskyläläisen Ficonic Solutionsin kehittämä Carrio-mobiilisovellus muuttaa kännykän ajamistyyliä tarkkailevaksi tietopankiksi. Tulosten perusteella autonkuljettaja voi säästää vakuutusmaksuissa. Mukaan on lähtenyt Suomessa Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia.

Kyseessä on Suomen ensimmäinen ajotapapisteytetty vakuutus. Niiden saamiseen vaikuttavat nopeusrajoitusten noudattaminen, sekä rauhallinen ajotyyli.

”Carrio tarjoaa aidon mahdollisuuden seuloa esiin kuskien välisiä eroja. Tartumme tähän tilaisuuteen mielenkiinnolla.”, sanoo yksikönjohtaja Ari Kiviluoma Fenniasta.

Ajopisteitä vähentäviin miinuspisteisiin ei liitetä sijaintitietoa, eikä tarkkaa nopeustietoa, joten järjestelmän keräämästä datasta ei voida esimerkiksi osoittaa missä ja kuinka paljon ylinopeutta on ajettu.

Järjestelmä vertaa ajopisteitä muiden käyttäjien pisteisiin, joten nyt on mahdollista todistaa puheet siitä, jos uskoo olevansa keskimääräistä parempi kuljettaja.

“Kun kuljettaja on käyttänyt sovellustamme tuhannen ajokilometrin ajan hänen on mahdollista saada hänen ajotapansa huomioinut vakuutustarjous”, sanoo Ficonic Solutions toimitusjohtaja Timo Salminen.

Keskeisinä tekijöinä ovat applikaation intuitiivinen, puhekomennoilla ja sormen eleillä toimiva käyttöliittymä sekä oppivalla tekoälyllä varustettu kuljettajan digitaalinen assistentti. Se toimii automatkojen digitaalisena apukuljettajana, joka oppii ajotapasi sekä käyttäytymisesi ja tekee niiden pohjalta ehdotuksia.

Ajotavan kehittämisen lisäksi Carrion assistentti osaa myös tehdä navigointiehdotuksia pohjautuen kuljettajan sijaintiin ja kalenterimerkintöihin.

Sovellus tietää myös, jos olet myöhässä tapaamisesta ja ehdottaa viestin lähettämistä tapaamiseen osallistujille. Työpäivän viimeisen kalenterimerkinnän jälkeen Carrion assistentti oppii ehdottamaan seuraavaksi navigointikohteeksi kuljettajan kotiosoitetta.

Ficonic Solutionsin Carrio on julkaistu 15 maassa. Siitä on saatavama versio Android-puhelimille ja -tableteille. Laajemman maksullisen version lisäksi siitä on aatavilla ilmaisversio. Ajopisteiden kerääminen onnistuu tosin kehittäjäyrityksen mukaan myös ilmaisversiolla.

Jyväskyläläisyhtiön mittaussovellus on vakuuttanut myös kansainvälisillä messuilla, sillä tuote oli ehdolla “Newcomer of the year”-palkinnon saajaksi Automotive Awards 2017-tapahtumassa Detroitissa. Berliinin Car HMI Awards-tilaisuudessa yritys sai toisen palkinnon.