Keinonenä ohjaa oikeaan suuntaan – Tampereella

Tuoksut voivat tulla tulevaisuudessa avuksi julkisilla paikoilla suunnistamiseen. Tampereen teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittämässä keinonenään perustuvaa paikannusta. Tuoksupaikannus muistuttaa langattomiin WLAN-signaaleihin ja magneettikenttiin perustuvaa sisätilapaikannusta.

Tampereella kehitetty keinonenätekniikka haistelee ilmaa tuntemattomassa sijainnissa ja vertailee aiemmin kerättyjä tuoksuhavaintoja tunnistaakseen paikan.  Idea on hieman sama kuin lohella, joka löytää kotijokeensa kutemaan vietettyään vuosia kaukana merellä.

Tieto sai Tampereen teknillisen yliopiston tutkijatohtori Philipp Müllerin ja professori Robert Pichén miettimään, voisivatko tuoksut auttaa meitä suunnistamaan julkisilla paikoilla, kuten ostoskeskuksissa ja toimistorakennuksissa.

Kehitystyössä käytetään kannettavaa analysaattoria, joka haistelee ilmaa ja raportoi havaitut tuoksut käyttäjälleen. ’’Keinonenä havaitsee hajuja, joita ihmiset eivät kykene aistimaan. Käytössä oleva analysaattori kehitettiin alun perin nuuskimaan kemiallisia aseita, joita ihmisen hajuaisti ei erota’’, Müller sanoo.

Tulevaisuuden älypuhelimissa voisi hänen mukaansa olla vastaava  keinonenäsovellus jo mukana. ”Markkinoilla on jo hajuantureita, jotka voisi helposti integroida mobiililaitteisiin”

”Hajun avulla voidaan merkittävästi parantaa niiden tarkkuutta. Olemme kuitenkin vasta aloittaneet tutkimustyön ja monta avointa kysymystä on vielä ratkaistava, ennen kuin paikannus onnistuu luotettavasti hajusormenjälkien avulla”, Philipp Müller sanoo.

Kuva:  Philipp Müller, TTY

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017