Näin EU kurittaa – Qualcomm viimeisin

Euroopan unionin komissio on jakanut vuosien varrella suuriakin sakkoja kansainvälisille teknologiayrityksille Applesta Inteliin. Uusin päätös oli antaa yli miljardin sakot siruvalmistaja Qualcommille markkinoiden ohjailusta Applen siruhankinnoissa. Tässä muutkin viime vuosien suurimmat sakot tai lisäverot listattuna.

Euroopan komissio antoi eilen kännyköiden siruvalmistaja Qualcommille 997 miljoonan euron sakon määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Qualcomm maksoi Applelle siitä, ettei se vaihtaisi siruvalmistajaa kertoo EU komissio tiedotteessaan (LINKKI)

Qualcommin lisäksi Euroopan unioni on jakanut sakkoja ja lisäveroja monille muillekin suuryrityksille. Niitä on jaettu kartelleista esimerkiksi älykorttien ja akkujen osalta mutta myös ratkaisuista, joilla pyritään pitämään asiakkaat yrityksen tuotteissa.

Suurimpia ovat viime vuoden veroseuraamukset Applelle ja sakot Googlelle. Yhdysvaltalaisyritysten lisäksi tuomioita on jaettu myös eurooppalaisille ja aasialaisille teknologiayhtiöille. IT- ja teknologia-alan lisäksi sakkoja on jaettu myös raaka-aineiden ja autojen valmistajille.

LISÄÄ EU-PÄÄTÖKSISTÄ: Apple (LINKKI, pdf), Amazon (LINKKI, pdf), Facebook (LINKKI, pdf), Google (LINKKI, pdf), Sony, Panasonic ja Samsung (LINKKI, pdf), Qualcomm (LINKKI, pdf), Infineon, Philips, Samsung ja Renesas (LINKKI,pdf), Microsoft (LINKKI, pdf) ja Intel (LINKKI, pdf).

Teknologiayhtiöiden EU-sakot ja lisäverot 2009-2018*

  • Apple 13 miljardin verot (2017)
  • Google 2,42 miljardia euroa (2017)
  • Intel 1,06 miljardia euroa (2009)
  • Qualcomm 997 miljonaa euroa (2018)
  • Microsoft 561 miljoonaa euroa (2013)
  • Amazon 250 miljoona euro verot (2017)
  • Sony, Panasonic ja Samsung 166 miljoonaa  euroa (2016)
  • Infineon, Philips, Samsung ja Renesas 138 miljoonaa euroa (2014)
  • Facebook 110 miljoonaa euroa  (2017)

*Kerätty EU:n päätöksistä

Päivitetty 8.09

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!