Kuusakoski ottaa kuparin ja niobi-titaanin talteen

Vanhojen magneettikuvaaminen suprajohtavat käämit eivät ole jätettä vaan käämi voidaan kierrättää uusiin tehtäviin. Kuusakoski on nyt kehittänyt teknologian, jolla voidaan erotella laitteiden sisältämät elektrolyyttikuparit sekä hiustakin ohuemmat niobi-titaaniseosjohtimet.

Uudenlaisilla kierrätysinnovaatiolle on juuri nyt käyttöä, sillä enenevässä määrin vanhoja magneettikuvauslaitteita romutetaan uusien tieltä. Tähän asti hartsivalun sisällä oleva käämi on purettu polttoleikkaamalla. Leikkaus on likaista puuhaa, siinä syntyy paljon savua ja kierrätykseen saatu kupari on melko epäpuhdasta.

Kuusakosken kehittämässä kierrätysmenetelmässä vain magneettikuvauslaitteen uloimmat kotelorakenteet puretaan polttoleikkaamalla. Laitteen sisällä oleva käämi hartseineen käsitellään sen sijaan pyrolyysiuunissa. Uunikäsittelyssä erotetaan kuparipitoinen käämilanka. Käämilangassa on vielä kuparikääreeseen valssattuja hiusta ohuempia suprajohtavia niobi-titaaniseosjohtimia, jotka myös otetaan talteen.

”Niobi-titaania ei voi erottaa kuparista mekaanisin keinoin tai sulattamalla. Siksi kehitimme erotteluun sähkökemiallisen tuotantomenetelmän. Tässä menetelmässä valmistuu hyvin puhdasta elektrolyyttikuparia ja niobi-titaanilankaa”, kertoo Kuusakosken jalometalliosaston tuotekehityksestä vastaava Arsi Saukkola.

”Koetuotantovaihe onnistui hyvin, ja olemme nyt valmiit varsinaiseen tuotantoon markkinoiden kysynnän mukaan.” Kuusakoski noutaa vanhat laitteet sairaaloista ja kierrättää niiden materiaalit uudelleen käyttöön.

Niobia käytetään suprajohteiden lisäksi varsinkin erikoisterästen seosaineena. Se kuuluu EU:n määrittelemiin kriittisiin metalleihin, joiden kaivostuotantoa ei ole unionin alueella.

Kuva: Ohut suprajohtava niobi-titaani on valssattu kuparikääreeseen. Kuva: Kuusakoski Oy