Puolijohdekauppa kasvoi Euroopassa – Pohjolaan +20,8 prosenttia

Puolijohdepiirien kauppa kävi Euroopassa loppuvuodesta huippuvauhdilla, viestii Euroopan jakelijajärjestö DMASS uusimmassa raportissaan. Pohjoismaiden markkina oli viimeisellä neljänneksellä viidenneksen edellisvuotta suurempi ja päätyi 184 miljoonaan euroon. Suomen markkinoiden tilannetta ei erikseen kerrottu.

Euroopassa puolijohdepiirien jakelu päättyi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 11,6 prosentin kasvuun 2,01 miljardiin euroon. Koko vuosi 2017 päättyi 14,6 prosenttia edellisvuotta korkeammalla 8,5 miljardiin euroon. Tosin luvut ovat sitäkin isommat, sillä DMASS-selvitys kattaa heidän oman arvionsakin mukaan vain 80-85 prosenttia kaikesta myynnistä Euroopassa.

Eniten kasvoivat Euroopan suurimmat markkinat. Niistä Keski-, Itä- ja Etelä-Eurooppa johtivat kasvua.  Parhaiten myynnistä erottuivat diskreetit komponentit, tehopiirit, opto-,  muisti- ja suoritinpiirit ohjaimineen. Pohjoismaiden kasvu oli vuoden viimeisellä neljänneksellä 20,8 prosenttia 184 miljoonaan euroon ja Itä-Euroopassa 12,4 prosenttia 316 miljoonaan euroon.

Eurooppalaisen DMASSin puheenjohtaja Georg Steinbergerin mukaan hyvään tulokseen vaikuttivat monet oikean osuneet toimet ja positiivinen markkinatilanne. Hän arvioi tämän vuoden kehityksessä myynnin hidastuminen voi aiheuttaa tietyn riskin vuodelle 2018.

’’Ensimmäinen vuosineljännes 2018 osoittaa, mihin suuntaan vuosi menee’’, hän aprikoi. Ja Euroopan markkinoiden siirtyminen lännestä itään jatkuu. Steinbergerin mukaan esimerkiksi Saksan osuus Euroopan jakelumarkkinoista laskee muutoksen yhteydessä. Aiemmin osuus oli 34 prosenttia, nyt noin 30 prosenttia.

Kaavio: Euroopan puolijodekauppa, miljardeja euroja. Lähde: DMASS.

Päivitetty 10.55