Autojen eCall-hätäjärjestelmä testeihin

Uusi eurooppalainen autojen eCall-järjestelmä lähettää heti onnettomuustilanteessa apusignaalin hätäkeskukseen. Kuvan Rohde & Schwarzin lisäksi Keysight on tuonut tarjolle eCall- testerin sekä tarvittavat työkaluohjelmistot, joilla hätäjärjestelmän toiminta ja moduulit voidaan varmentaa.

Keysightin eCall-testeriratkaisu.

Eurooppalainen eCall on autoihin sijoitettava uusi hätäviestijärjestelmä, joka osaa automaattisesti lähettää hätäkeskukseen tietoa onnettomuudesta ja avaa puhelun automaattisesti lähimpään hätäkeskukseen sekä välittää ajoneuvon sijaintitiedot ja muut tiedot matkapuhelinverkon kautta.

Uudenlainen eCall-laitteisto tulee pakolliseksi kaikkiin henkilö- ja pakettiautoihin 31.3.2018 alkaen tehtävissä tyyppihyväksynnöissä. Pienessä eCall-moduulissa on myös satelliittipaikannusvastaanotin (GNSS).

Testerivalmistajat ovat tuoneet tarjolle uudet testijärjestelmät ja ohjelmistotuen uudelle standardille. Esimerkiksi Rohde & Schwarzin SMBV100A yhdistettynä SMBV-K361 eCall-testisarjaan ja CM Wrun -sekvensointiohjelmistoon mahdollistavat automatisoitujen GNSS-suorituskykytestien suorittamisen. Testi tehdään Roh EU2017 / 79: n liitteen VI ja UNECE: n 2016/07 teknisten määritysten mukaisesti.

Keysight tarjoaa eCall laitteiden testaukseen E6950A eCall / ERA-GLONASS Conformance Test Solution -järjestelmää (kuvassa). Se pystyy simuloimaan satelliittipaikannuksen lisäksi myös hälytyskeskuksen toimintaa.

Keysightin E6951A PSAP-emulaattoriohjelmisto pystyy simuloimaan yleisen turvallisuusvastauspisteen (PSAP) toimintaa sitä koskevien EN-standardien mukaisesti. Keysightin PSAP-emulaattori mahdollistaa myös Live Network -tilan, joka  mahdollistaa IVS-moduulin toiminnallisen testin kaupallisessa matkapuhelimessa.

Keysightin muita toimintoja ovat eCall-hätäpuheluiden testaaminen huonoissa olosuhteissa tai IVS-moduulin selviytymisen autojen törmäystestauksen aikana.  NavCert on sertifioinut jo Keysight E6951A PSAP -emulaattorin EN 16454- ja EN 15722 -standardien mukaisiksi.

LISÄÄ:  Keysightin eCall-sivusto (LINKKI) ja Rohde & Schwarzin eCall-sivusto (LINKKI) ja EU:n eCall-tietoa (LINKKI) ja Trafin eCall-sivu (LINKKI).

TAUSTAA: Autoihin eCALL

Autojen eCall on eurooppalainen hätäviestijärjestelmä joka lähettää onnettomuustilanteessa automaattisesti hätäsignaalin hätäkeskukseen. Hälytyksen lisäksi eCall lähettää hätäkeskukseen tietoa onnettomuudesta ja avaa puheyhteyden mikäli mahdollista.

Vanhoihin autoihin ei ratkaisu vaadita, mutta eCall-palvelu tulee pakolliseksi henkilö- ja pakettiautoihin niihin autoihin jotka tyyppihyväksytään 31.3.2018 jälkeen. Siirtymäaika tulee olemaan siksi pitkå, koska ratkaisu tulee vasta täysin uusiin automalleihin.

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017