Sisäilman IoT-ratkaisu voitti

IBM:n, Digitan ja Etteplanin yhdessä suomalaiskaupungien kanssa organisoima Future City Challenge kilpailu huipentui eilen Grande Finaleen ja voittajaratkaisun valintaan. Voittajatiimiksi valikoitu Espoon kaupungille ratkaisunsa tehnyt Heads’n Tails, jonka ratkaisu lupaa sisäilmaltaan terveen ympäristö kouluihin ja päiväkoteihin.

Voittaneessa Team Heads’nTailsin ilmanlaadun IoT-mittusratkaisussa anturidata on yhdistetty ihmisten fyysiseen kokemukseen perustuvaan palautteeseen sekä eri järjestelmistä saatavaan tietoon. Ratkaisu sisältää ennustavan koneälyanalytiikan ja voidaan integroida kaupungin olemassa oleviin järjestelmiin. Toteutus mahdollistaa myös ennakoivan analytiikan, jonka avulla tilanteeseen voidaan puuttua ennen kuin ongelmia ilmenee.

Voittoisa Heads’n Tails kehittäjätiimi vasemmalta Antti Ryysy, Tuukka Martikainen ja Kari Lehtomaa. Lisäksi tiimiin kuuluvat Jussi Nikki ja Olli Paavola.

’’Poikkeamiin voidaan reagoida jo hyvissä ajoin ennen kuin ne ehtivät eskaloitua isoiksi ongelmiksi”, kertoo Tuukka Martikainen Heads’n Tails -tiimistä.

Kilpailun voittaja pääsee esittelemään ratkaisunsa IBM:n suurimmassa asiakas- ja kumppanitilaisuudessa syksyllä 2018. Lisäksi voittaja saa vuoden ajaksi käyttöönsä IBM:n Cloud-palveluja.

Digita antoi voittajille vuodeksi LoRaWAN-anturiverkon yhteydet tuhanteen päätelaitteeseen. Etteplanin palkinto on valmennus- ja tukipalvelut pilottiprojektiin.

Kokonaiskilpailun voittajatiimin lisäksi Espoo palkitsi toisena Team AsiaHoundin ehdotuksen 5000 euron summalla Team AsiaHoundin ratkaisussa kerättiin  sisäilman mittaustietoa karttapohjaiseen käyttöliittymään. Myös se oli liitettävissä kaupungin muihin tietojärjestelmiin. Kaikkiaan kaupunki sai yhdeksän ehdotusta.

Innovaatiokilpailu Future City Challenge

Tämän vuoden ensimmäisestä koko Suomen kattavasta innovaatiokilpailu Future City Challengesta (FCC2018) muodostui haastava kilpailu. Kun hackathon-tyyppisissä kilpailuissa ideat toteutetaan vain konseptitasolla niin FCC2018-kilpailussa tiimien tuli valmistella toimiva ratkaisu.

Kilpailuun osallistui arviomme mukaan yhteensä noin 280-300 henkilöä eri puolelta Suomea. Kilpailuun osallistujille tarjottiin käyttöön työkalut, tarvittavat resurssit ja projektitiimin tuen. Kisaan osallistujille annettiin pääsy kaupunkien avoimeen dataan Etteplanin IoT-asiantuntijaorganisaation tuella.

Verkko-operoija Digita tarjosi LoRaWAN-teknologiaan perustuvan IoT-verkkonsa ja IBM antoi kilpailijoiden käyttöön IBM Cloud-innovaatioalustan, joka sisältää muun muassa IBM Watson -tekoälyn ja IoT-alustan.

Kisa polkaistiin käyntiin lokakuussa 2017 yhdessä Digitan ja Etteplanin kanssa. Mukaan kaupungeista lähtivät Helsinki, Espoo, Vantaa, Oulu, Jyväskylä ja Tampere.

LISÄÄ: Future City Challenge -sivusto ja linkit mm. kisan tekniikkasivustoille (LINKKI)

  • Team AsiaHound: sisäilmanlaadun mittaamisratkaisu, jossa tietoa kerätään karttapohjaiseen käyttöliittymään ja se voidaan integroida kaupungin olemassa oleviin järjestelmiin
  • Team Heads’nTails: ilmanlaadun mittaamisratkaisu, joka hyödyntää eri tietolähteitä, sisältää ennustavan koneälyanalytiikan ja voidaan integroida kaupungin olemassa oleviin järjestelmiin

”Kilpailu tuki erinomaisesti kaupungin profiilia elinvoimaisuutta ja verkostomaista toimintaa edistävänä innovatiivisena kaupunkina. On hienoa lähteä kehittämään ehdotettuja konsepteja yhdessä voittajatiimiläisten kanssa”, totesi Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Tuula Antola, joka toimi myös koko kilpailun tuomaristossa.

Molemmille voittajatiimeille annettiin 5000 euron palkinto yhteiskehittämiseen Espoon kaupungin kanssa.

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017