3D-tulostuksella eristekomponentteja

Selluloosa on yleisesti käytetty raaka-aine sähköeristekomponenteissa, mutta korkealuokkaisten tuotteiden valmistus on työvoimavaltaista ja hidasta. VTT:n vetämässä Novum-hankkeessa tutkitaan uutena myös 3D-tulostusta muiden tuotantotapojen rinnalla.

VTT:n koordinoima Novum-hanke kohdistuu käsittelytekniikoihin, joissa käytetään termoplastisia ominaisuuksia sisältävien selluloosapohjaisten materiaalien 3D-tulostusta sekä selluloosakuitujen vaahtorainausta ja lämpömuovausta.

Euroopan unionin tukemassa hankkeessa toteutetaan uusiin materiaalien käsittelyteknologioihin perustuva koetuotantolinja, jonka avulla voi valmistaa nopeasti ja energiatehokkaasti selluloosapohjaisia komponentteja sähköeristeisiin.

Myös muotoilu on mukana valmistuskonseptin suunnittelussa. Muotoilun avulla voidaan saada uusia toiminnallisuuksia. Hanke alkoi lokakuussa 2017 ja päättyy syyskuussa 2021.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n lisäksi hankkeessa ovat mukana ABB, ecoXpac, 3dTech, RMA, Vertech Exergy, J. Rettenmaier & Söhne, Ahlström-Munksjö ja AGH University.

LISÄÄ: Novum-hanke (LINKKI)

Kuva: Novum