Nokian erikoisrakenteista 4G-tekniikkaa kuuhun

Mobiilioperaattori Vodafone suunnittelee rakentavansa Nokian teknologiaan perustuen matkapuhelinverkon kuuhun. Kyse on berliiniläisen PTScientistsin projektista, jossa käytettäisiin erikoisrakenteista avaruusluokan Ultra Compact Network -tekniikkaa.

Berliinissä toimiva PTScientists työskentelee Saksan Vodafone ja Audin kanssa ensimmäisen yksityisesti rahastoidun kuulennon toteuttamiseksi vuonna 2019 Cape Canaveralista SpaceX Falcon 9 -raketilla.

Vodafonen verkko-osaamista käytetään kuun ensimmäisen 4G-verkon perustamiseen, jossa kaksi Audin lunar quattro roveria linkitetään autonomisen laskeutumis- ja navigointiyksikön kuvan ALINA-laskeutujan 4G-tukiasemaan.

Nokia kehittää Nokia Bell Labsin avulla -laitteistoa, joka olisi kevyin koskaan kehitetty tukiasema ja painaa alle kilon.

4G-verkko mahdollistaa Audin kuukulkijoiden kommunikoida ja siirtää tieteellistä tietoa ja HD-videota. Vodafonen testaukset osoittavat, että tukiaseman pitäisi pystyä jakelemaan 1800 MHz:n taajuuskaistalla. LTE/4G:tä myös kuuolosuhteissa.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Nokian tiedote (LINKKI),  PTScientists (LINKKI)  ja Audin projektisivusto (LINKKI)

Kuva: Vodafone