Atomitason kuvaa akun rakenteesta

Yhä tarkemmat tutkimuslaitteistot ja –tavat tuovat elektroniikankin käyttämistä materiaaleista yhä tarkempia yksityiskohtia. Lawrence Berkeley National Laboratoryn kuvat osoittavat, kuinka katodin pinnalla on eri rakenne kuin sisätiloissa.

Atomitason skannaustransmission elektronimikroskopiakuvat ja elektronin diffraktiokuvio, jotka on järjestetty akun esitykseen, osoittavat, kuinka litiumpitoisten ja mangaanipitoisten siirtymämetallioksidien rakenne, jota käytetään akkukatodien sisällä, muuttuu koostumuksesta riippuen.

”Suurnopeuksisten elektronikameroiden käyttöönotto antaa meille mahdollisuuden purkaa atomitason informaatiota erittäin suurilta näyteulottuvuuksilta, toteaa Lawrence Berkeley National Laboratoryn tutkija Colin Ophus.

Hänen mukaan 4D-STEM-kokeilut tarkoittavat sitä, että enää ei tarvitse tehdä kompromisseja pienimmistä ominaisuuksista, joita pystymme selvittämään tutkittavasta kentästä. ’’Voimme analysoida kokonaisen hiukkasen atomirakennetta kerralla’’, Ophus sanoo.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tiedote (LINKKI) ja tiedeartikkelit (LINKKI1) ja (LINKKI2)

Kuva: Berkeley Lab