Suomalaisyritykseltä spintroniikkaa piuhaan

Kuopiolainen Spindeco Technologies kertoo kehittäneensä teknologian, joka perustuu johtavuuselektronien polarisaatioon. Johtavuuselektronien spinien osittainen yhdensuuntaaminen vähentää häviöitä johtimissa ja laitteissa. Yritys myy tekniikkaa jo sähkö- ja audiokaapeleina.

Spindeco Technologiesin yli kymmenen vuoden tutkimustulosten ansiosta on saatu syntymään johdin, jossa normaalien varauksenkuljettajien seassa on polaroituneita elektroneja. Spinien polarisaation tuottaa grafeenista tai hiilinanoputkista kuparijohtimeen tuotettu pinnoite, joiden rajapinnassa yhdensuuntaisia spinejä syntyy.

Pinnoitteen kehittämisessä on ollut mukana Itä-Suomen yliopiston (UEF) sovelletun fysiikan laitos. Yhteistyössä UEF:in kanssa käsittely on viimeistelty tuotantovalmiiksi ja se on skaalattavissa eri johdintyypeille mikroampeeriluokasta vahvavirtasähköön.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tehdyissä testeissä biosignaalijohtimissa saavutettiin yrityksen mukaan 10dB parannus signaalin luettavuudessa. Kohinatasot laskivat noin 6dB ja signaalitaso parani 4,5 dB.

Kaupalliselle tasolla yhtiöllä on tarjota SpinX Cables -merkillä tuotteistettuja äänentoiston johtoja, joita on jo myynnissä Suomessa, Saksassa ja Hollannissa. Menetelmälle on myönnetty patentti Kiinassa. Haetut patentit ovat parhaillaan välipäätösvaiheessa USA:ssa, Intiassa ja EU:ssa.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Spindeco Technologies Oy (LINKKI) ja jakelijat (LINKKI)