Läpimurto magneettitallennuksessa

Yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston tutkijat ovat ensimmäisinä onnistuneet hallitsemaan atomisesti ohutta magneettia sähkökentällä. Se on läpimurto, joka tarjoaa suunnitelman tehokkaalle datan tallennukselle tietokonepiireissä monien muiden sovelluksien ohessa.

Jo yli viisikymmentä vuotta sitten  Cornellin David Mermin ja Herbert Wagner teoretisoiva, että 2D-magneetteja ei voinut esiintyä, jos niiden elektronien spinit osoittaisivat mihin tahansa suuntaan. Ja vasta vuosi sitten löydettiin ensimmäiset 2D-materiaalit, joilla oli yhdensuuntaiset spinit. Näin syntyi uusi 2D van der Waals -magneettien materiaaliryhmä.

Cornellin tutkijat Jie Shan ja Kin Fai Mak pinosivat kaksi atomikerrosta kromi-trijodidia atomisesti ohuiden porttieristeen ja elektrodien kanssa 57 Kelvinin lämpötiloissa. Jatkossa on tarkoitus löytää sellaisia kaksiulotteisia magneettimateriaaleja, jotka voivat toimia huoneenlämmössä toisin kuin kromi-trijodidi.

Hollantilaisen Groningenin yliopiston fyysikot ovat jo ehtineet indusoimaan magnetismia huonelämpöisen platinan ohutkalvoon ja näin luoneet vaihtokytkettävän 2D-ferromagneetin. Tutkijat rakensivat laitteen, jolla saattoi indusoida ferromagneettisuutta normaalisti ei-magneettisessa platinassa käyttämällä kenttävaikutusta, jonka synnytti ionisen väliaineen kautta toimiva portti.

Sähkökenttä saa ionit siirtymään platinan pinnalle, jossa ne kantavat sekä varausta että magneettista momenttia. Näiden molempien hallinta samanaikaisesti olisi omiaan erityisesti spintronisissa sovelluksissa.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), tiedote (LINKKI) ja tutkijoiden tutkimusartikkeli Nature Material -tiedelehdessä (LINKKI).

Kuva: Cornell University