Lisätyllä todellisuudella etäneuvontaa

Suomessa tutkitaan laajalti virtuaali- ja lisätyn todellisuuden hyödyntämistä asennus- ja huoltotöissä. Uusinta hanketta vetää Sovelto, joka kehittää yhdessä kiinteistöjen huoltoratkaisuihin alan toimijoiden kanssa virtuaalista VR/AR.-huoltomiestä.

Tavoitteena virtualisointiprojektissa on, että puhelimessa annettujen ohjeiden sijaan asiantuntija näkee neuvoja tarvitsevan asentajan kädet asennuskohteessa ja asentaja näkee neuvovan asiantuntijan virtuaalikädet edessään, kuten tämä olisi paikan päällä antamassa neuvoja kädestä pitäen.

Kuva välitetään huoltohenkilön pitämien AR-lasien kameran avulla. Käyttäjä voi osoittaa käsillään omaa näkökenttäänsä samalla, kun antaa ohjeita puhumalla.  Tavoitteena on järjestelmä, jossa etänä oleva asiantuntija kykenee joustavasti tukemaan kohteessa työskentelevää asentajaa.

”Jokaiseen tehtävään ei voi aina lähettää kokeneinta asiantuntijaa. Tällä tekniikalla osaaminen siirtyy hetkessä etäisyyksien yli’’, sanoo hankkeen vastuullisena johtajana toimiva Risto Linturi Soveltosta. Tärkeä elementti on myös, että asennuksen ja kunnossapidon toimet tallentuvat virtuaalitodellisuuteen malleiksi muille työntekijöille.

Hankkeeseen sisältyy viisi työpajaa, joissa osallistujat kokeilevat vaihtoehtoisia VR- ja AR-laseja, kunnossapidon kannalta hyödyllisiä käyttötapoja, harjoittelevat asennusohjeiden nauhoittamista ja edellä kuvattua etäneuvontaa.

Hankkeen kumppaneina HP, Microsoft ja Trimble tuovat työpajoihin oman osaamisensa ja RAKLI sekä Kunnossapitoyhdistys Promaint ry kokeilun varsinaisten osallistujien lisäksi laajan näkemyksensä toimialojen tarpeista. Sovelto toteuttaa etäneuvontaan liittyvän sovelluksen ja osallistujien koulutuksen.

Hankkeeseen osallistuvat myös Delete Finland, Helen, Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelut, Kemira, Maintpartner, RTK-Palvelu, Skanska ja Suomenlinnan hoitokunta. Se on osa myös hallituksen Kiradigi-kärkihanketta.

LISÄÄ: VRAR-palveluhanke (LINKKI) ja esiselvitys (LINKKI).

Kuvituskuva: Microsoft