ECF2018: IoT-tietoturva edelleen ratkaisematta

Teollisen internetin tietoturva oli ykkösaihe eilen Helsingissä järjestetyssä sulautetun tekniikan ECF-tapahtumassa. Etteplanin teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavolan mukaan turvallisen IoT-laitteen suunnittelu on edelleen varsin työlästä.

IoT laitteiden tietoturva on puhuttu jo pitkään, mutta silti siihen ei ole löydetty helppoa kokonaisratkaisua. Ja vaikka valmistaja onnistuisikin saamaan laitteensa kohtuullisen turvalliseksi, niin Etteplanin Jaakko Ala-Paavolan

Matlab sopii  tekoälysovellusten käsittelyyn, kertoi  MathWorksin sovellusinsinööri Antti Löytynoja.

mukaan lopputulos pilataan jättämällä käyttöön oletuksena oleva salasanat.

IoT-laitteiden tietoturvan lisäksi eilisessä seminaarissa puhuttiin laajalti tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntämisestä.  VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailiston tekoälyesityksen lisäksi Mathworksin Antti Löytynoja (kuvassa oikealla) esitteli, miten koneoppimisalgoritmeja voidaan testata sulautetuissa järjestelmissä.

Löytynoja demosi myös kuinka Matlab- ja Simulink-ohjelmistoilla voidaan tuottaa neuroverkkomalli sulautetussa laitteessa ajettavaksi. Mathworksin työkaluilla voidaan tuottaa Android-sovellus tai sulautettuun järjestelmään neuraalilaskentaa tekevä C-kielinen koodi.

Rohde & Schwarz demosi tapahtumassa NB-IoT-verkkojen mittausratkaisuja. Kuvassa myös IoT-laitteen tehonkulutuksen analysointityökalut.

Matlab-koodia voidaan ajaa  Löytynojan mukaan myös ThingSpeak IoT-pilvipalvelussa tai linkittää Amazonin AWS- ja Microsoftin Azure-pilvipalveluihin.

Löytynohjan käytössä olivat Mathworkin työkaluista muun muassa Malab, Simulink, Neural Networks Toolkit, Statistics and Machine Learning Toolkit sekä Embedded Coder.

Minima Processorin teknologiajohtaja Lauri Koskinen.

Tapahtumassa oli mukana myös suomalainen IoT-suorittimien valmistaja Minima Processor. Oululaisyrityksen vähävirtaista tekniikkaa voidaan hyödyntää Armin Cortex M3-ytimen lisäksi Cortex M4- ja M7-ytimiin sekä RISC-V- ja signaaliprosessoreihin.

Miniman teknologiajohtaja Lauri Koskisen (kuvassa oikealla) kertoi yrityksen lisensoivan piiritekniikkaa eri piirivalmistajille. Esittelimme Minima Processor -suorittimen tekniikan Uusiteknologia-lehden numerossa 1/2017. Artikkeli on luettavissa edelleen nettisivultamme (LINKKI).

Embedded Conference Finland keräsi eilen Helsinkiin noin 200 osallistujaa.