Robottibussit laajempaan käyttöön – Helsinki osti jo oman

Helsingissä alkaa tästä keväästä eteenpäin lisää robottibussiliikennettä. Suvilahden linjan lisäksi operointi alkaa Kivikossa ja lisäksi yksi bussi tulee kansainväliseen yhteiskäyttöön. Helsinki suunnittelee myös robottibussilinjaa Pasilan ja Kalasataman alueelle.

Tänään starttaavan Forum Virium Helsingin ja muiden yhteistyökumppaneiden Sohjoa-hankkeen bussin reitti kulkee Suvilahden portilta Stadin panimon kautta Sörnäisten rantatielle.

Ympäristö on dynaaminen, robottibussi ajaa autojen seassa ja kapeilla kujilla, ilman selkeitä tieliikenteen ajolinjoja.  Bussissa tehdään matkustajille käyttäjäkyselyitä, joiden avulla on tarkoitus selvittää, miten helsinkiläiset kokevat robottibussit ja automaattiliikenteen.

” Tavoitteena on myös edistää eurooppalaista kilpailykykyä etsimällä urbaaneja ratkaisuja, jotka perustuvat toimivaan joukkoliikenteeseen ja digitaalisiin jakamistalouden palveluihin”, Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsingin kehitysjohtaja Pekka Koponen sanoo.

Ranskalaisvalmisteinen robottibussi ja Sohjoa-hankkeen (vasemmalta) Oscar Nissin ja Azat Ismailogullari .

’’Kokeilujaksoilla on opittu, että pienet, sähkökäyttöiset automaattibussit sopivat logistisesti ja taloudellisesti joukkoliikenteen täydentämiselle, jos niiden tekniikka kehittyy vielä’’, sanoo Metropolia-ammattikorkeakoulun älyliikenteen projektipäällikkö Oscar Nissin.

Helsingin kaupunki on ostanut myös ensimmäisen oman robottibussinsa, jota operoidaan ja testataan Kivikossa vakituisena reittinä. Kyseinen Helsinki RobobusLine on ensimmäinen pitkäkestoinen, vakituisen reitin robottibussikokeilu Helsingissä.

Kivikon testi on osa vähäpäästöistä kaupunkielämää, asumista ja liikkumisratkaisuja edistävää mySMARTLife-hanketta. Robotilakokeillaan lähiöympäristöä, jossa reitti palvelee Kehä I -tien varresta hiihtohallille ja frisbee-radalle kulkevia.

Kolmanneksi Sohjoa Baltic -hanke käynnistää alkusyksystä robottibussiajot pääkaupunkiseudulla. Hanke tuo robottibussit Itämeren ympärysvaltioihin osaksi älyliikenteen ja vähäpäästöisemmän joukkoliikennöinnin kokeiluja.

Lisäksi vuosina 2018–2020 Helsinkiin ollaan luomassa robottibussilinja osaksi joukkoliikenteen järjestelmää ensimmäistä kertaa. Linja tulee Pasilan ja Kalasataman akselille. Kokeilun tuottaa Forum Virium Helsingin Fabulos-hanke.

Helsingissä robottibussien kyytiin pääsee ilmaiseksi. Niitä ajetaan Suvilahdessa tästä päivästä alkaen arkisin kello 10–17 välillä.

Kuva: Sohjoa / Jussi Salonen

Ranskalaisvalmisteinen robottibussi ja Sohjoa-hankkeesta Oscar Nissin ja Azat Ismailogullari (oikealta).