Keinotekoista testisignaalia laajalla skaalalla

Signaaligeneraattorit ovat elektroniikan testauksessa ja kehittämisessä oskilloskooppien ja yleismittareiden ohella välttämättömiä perusinstrumentteja. Tarjonta on kuitenkin varsin laajaa, kerrotaan Uusiteknologia-lehden katsauksessa.

Signaaligeneraattoreiden tarjonta ja hintahaarukka on leveä, alkaen muutamasta eurosta aina satoihin tuhansiin euroihin. Lähtökohtaisesti kaikkien signaaligeneraattorin tehtävä on kehittää jaksollisia aaltomuotoja.Signaaligeneraattori voi olla yleiskäyttöinen kuten funktiogeneraattori, tai erikoistunut muodostamaan vain tietyn tyyppisiä signaaleja kuten videosignaalit.

Laajempi artikkeli on julkaistu 9.5 ilmestyneessä Uusiteknologia-lehdessä. Voit lukea artikkelin veloituksetta nettiselaimellasi. (LINKKI).

Uusimmissa tietoliikenneprotokollissa kuten 5G-signaaleissa on sangen monimutkaisia elementtejä ja modulaatioita. Testisignaalien muodostamiseen tarvitaan alan uusinta uutta edustavia signaaligeneraattoreita, joita kutsutaan vektorisignaaligeneraattoreiksi.

Uusiteknologia-lehden artikkelissa esitellään kymmeniä uusia signaaligeneraattoreita aina kädessä pidettävistä malleista gigahertsin taajuuksiin pystyviin malleihin asti. Samalla käydään läpi eri tyyppisten signaaligeneraattorien ominaispiirteet funktiogeneraattoreista suurtaajuusgeneraattoreihin.

Ammattitason laitteiden lisäksi kiinalaiset valmistajat tarjoavat verkkokaupassa erittäin halpoja, alle kymmenen euron hintaisia funktiogeneraattoreita, joista useimmat perustuvat amerikkalaisen Exarin piiriin XR-2206.  Vieläkin edullisempi funktiogeneraattori voi rakentaa Android-kännykästä tai -tabletista. Tarvitaan vain sopiva ohjelmisto ja lisäelektroniikka.

LISÄÄ: Testisignaalia, Uusiteknologia-lehti 1/2018 (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!