Suomalaisyhtiöltä ensi vuonna yhdeksän uutta piensatelliittia

Suomalainen tutkakuvantavia satelliitteja hyödyntävä Iceye on saanut toiminnan tiivistämiseen 29 miljoonan euron rahoituksen. Tammikuussa laukaistun Iceye-X1-satelliitin lisäksi yritys aikoo laukaista ensi vuoden aikana yhden uutta satelliittia.

Suomalaissatelliitti Iceye-X1 oli maailman ensimmäinen tutkakuvantamisen satelliitti, joka on mahdutettu alle 100 kiloa pakettiin.   Yhtiö lähettää avaruuteen vielä tänä vuonna vielä kaksi uutta satelliittia ja ensi vuoden loppuun mennessä seitsemän uutta.

Alkujaan Aalto-yliopistosta ponnistanut yritys aikoo käyttää rahoituskierroksen varoja mm. uusien kaupallisten käyttökohteiden palvelukehitykseen, satelliittiteknologiansa jalostamiseen sekä satelliittien laukaisuihin.

”Rahoituksen avulla luodaan maailman kattavin verkosto tutkakuvantavia satelliitteja jo ensi vuoden loppuun mennessä”, kertoo Pekka Laurila, toinen Iceyen perustajista sekä informaatiopalveluiden johtaja.

Yritys varmistaa useammilla satelliiteilla sen, että asiakkaan valitsemasta paikasta maapallolta voidaan ottaa kuvia entistä tiuhempaan tahtiin. Sitä helpottaa myös, että suomalaisyrityksen synteettisen-apertuurin tutka (SAR) kuvantaa myös pilvien läpi, eikä se tarvitse auringonvaloa kuvien tuottamiseen.

Yrityksellä on suunnitelmissa tuottaa kuvia mistä tahansa maapallon sijainnista keskimäärin kolmen tunnin välein, kun yhteensä vielä suurempi, 18 satelliitin ryhmä on laukaistu.

Iceye on koonnut tähän mennessä yhteensä yli 45 miljoonan euron rahoituspohjan, johon on yrityksen alkuvaiheissa osallistunut pääomasijoittajien lisäksi myös Business Finland (Tekes) sekä Euroopan komission H2020-rahoitusmekanismi.

Jo aiemmin mukana ollut pääomasijoitusyhtiö True Ventures johti uusinta rahoituskierrosta, johon osallistuivat myös Draper Nexus, Draper Associates, Seraphim Capital, Space Angels Network, sekä uusina rahoittajina OTB, Draper Esprit, Teollisuussijoitus Tesi sekä Promus Ventures

Espoossa toimivan Iceye-yrityksen nimi tulee arktisen merenkulun käyttöön tarkoitetusta jäätietopalvelusta. Yhtiö työllistää noin 70 henkilöä pääasiassa Espoossa. Yhtiöllä on toimintaa myös Puolassa ja Yhdysvalloissa.

Kuva: Iceye

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!