Uusi magneettinen alkuaine korvaa vakiometallit

Minnesotan yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että kemiallinen alkuaine rutenium (Ru) tarjoaa myös huoneenlämmössä magneettiset ominaisuudet. Löytöä voitaisiin hyödyntää tulevaisuudessa parantamaan antureita, muistipiirejä ja logiikkateollisuuden laitteita tai muita magneettisia materiaaleja käyttäviä tuotteita.

Ferromagnetismin käyttö ulottuu aina muinaisiin aikoihin, jolloin luonnonmagneettia käytettiin navigointiin. Sittemmin vain kolmen alkuaineen jaksollisesta taulukosta on todettu olevan ferromagneettisia huonelämpötilassa – rauta (Fe), koboltti (Co) ja nikkeli (Ni). Harvinainen maa-alkuaine gadolinium (Gd) lähes menettää magnetisminsa vain kahdeksassa Celsius asteessa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan rutenium (Ru) on neljäs yksittäinen alkuaine, jolla on todettu vastaavia magneettisia ominaisuuksia.

Sovellusten näkökulmasta rutenium on mielenkiintoinen, koska se kestää hapettumista ja teoreettiset lisäennusteet väittävät, että sillä on korkea lämmönkestävyys, mikä on tärkeä vaatimus magneettisten muistien skaalaamiseksi.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI), tutkijoiden tiedote (LINKKI)  ja tiedeartikkeli Nature Communication -lehdessä (LINKKI)

Kuvat: University of Minnesota / Quarterman et al, Nature Communications

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018