Ääniaalloilla lisätehoa laseriin

Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston tutkijat ovat luoneet uudenlaisen piilaserin, jossa käytetään ääniaaltoja valon vahvistamiseen. Uudenlaiset piifotoniikan piirit kiehtovat tutkijoita, koska ne ovat yhteensopivia nykyisen mikroelektroniikan kanssa.

Teknisesti Yalen yliopiston ratkaisu on pohjimmiltaan nanomittakaavan aaltoputki, joka on suunniteltu rajoittamaan sekä valo- että ääniaallot ja maksimoimaan niiden vuorovaikutukset. Tutkimusta vetää Yalen fysiikan apulaisprofessori Peter Rakich.

Tutkimusryhmä totea tiedotteessaan, että nämä ominaisuudet voivat johtaa useisiin mahdollisiin sovelluksiin, jotka vaihtelevat integroiduista oskillaattoreista uusiin informaation koodaus- ja dekoodausmenetelmiin.

Piitä käyttämällä voi luoda lukuisia laser-malleja, joista jokaisella on ainutlaatuinen dynamiikka ja mahdolliset sovellukset. Piifotoniikan ongelma on ollut piin epäsuora kaistanleveys.

”Piin luontaiset ominaisuudet, vaikka ne ovat hyvin hyödyllisiä monille sirutekniikoille, tekevät sen erittäin vaikeaksi luomaan laservaloa sähkövirran avulla”, kertoo Rakichin laboratorion jatko-opiskelija Nils Otterstrom.

Se on ongelma, joka on ollut tutkijoiden haasteena yli vuosikymmenen ajan. Tämän ongelman kiertämiseksi tutkijat käyttivät valon ja ääniaallon yhdistelmää. Suunnitelma rajaa vahvistettua valoa raviradan muotoisessa rakenteessa – ansoittamalla sen pyörivään liikkeeseen.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Yalen uutistiedote (LINKKI) ja tiedeartikkeli Science-lehdessä (LINKKI)

Kuva: Yale University

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!