Selvyyttä tekoälyyn – tässä käsitekartta

VTT selventää tekoälyn kehitysnäkymiä uudenlaisella käsitekartalla, jonka avulla on helpompi sukeltaa tekoälyn ympärille kuohuvaan tietotulvaan. Samalla verrataan suomalaisen tekoälyn tutkimusosaamisen tasoa kansainvälisiin kilpailijoihinsa.

Selvityksessä tekoäly ymmärretään niin, että sen avulla koneet, laitteet, ohjelmat, järjestelmät ja palvelut voivat toimia tehtävän ja tilanteen mukaisesti järkevällä tavalla. Mukana on käsitekartta, jonka perusteella lukija saa perustiedot alan käsitteistä.

”Tekoälyn käsitteiden selventäminen taas helpottaa julkista keskustelua ja päätöksentekoa, kun termit ymmärretään entistä paremmin”, sanoo tutkimusprofessori Heikki Ailisto VTT:ltä.

Tutkimusprofessori Heikki Ailisto, VTT.

Valtioneuvoston teettämä selvitys on tarkoitettu päätöksenteon pohjaksi sekä muillekin aiheesta kiinnostuneille.  Hankkeessa muodostetaan myös yleiskuva tekoälyn eri ulottuvuuksien ja osa-alueiden tieteellisteknologisesta kehityksestä.

Suomalaista tekoälyn tutkimusosaamista on lisäksi verrattu kansainväliseen tasoon. Muistaen Suomen pienemmän asukasluvun julkaisujen määrä on suhteessa selvästi monia isojakin maita kuten Saksaa, Kiinaa ja Yhdysvaltoja suurempi.

”Tekoäly toimii keskeisenä teknologisena ajurina, joka johtaa tuottavuuden parantumiseen eri sektoreilla sekä uusiin työtapoihin, prosesseihin ja liiketoimintamalleihin. Suomella on edellytykset menestyä tässä muutoksessa”, sanoo tutkimusprofessori Heikki Ailisto.

Ajankohtaista tekoälykeskustelua ja laajemminkin tekoälyn viimeaikaista nousua ovat siivittäneet viime aikoina koneoppimisen ja erityisesti ns. syvien neuroverkkojen avulla saavutetut näyttävät tulokset mikroelektroniikan kehityksen ansiosta.

Selvityksen mukaan vaikka kone­oppiminen on nyt hallitseva tekoälyn osa-alue, myös muita osa-alueita on tärkeää seurata ja huomioida kehityskulkujen jatkumo. Tekoälyn viimeaikainen nopea kehittyminen on tuonut mukanaan myös suuria toiveita ja pelottavia uhkakuvia tekoälyn ominaisuuksien suhteen.

”Vaikka olemme vielä kaukana yleisestä tekoälystä (general AI), on hyvä tiedostaa sen ominaisuuksien kehittyminen, joka voi kapeilla sovellusalueilla olla hyvinkin nopeaa”, Heikki Ailisto toteaa.

Lisää: Tekoälyn kokonaiskuva ja osaamiskartoitus -väliraportti (LINKKI, pdf) ja VTT:n tekoälyn käsitekartta (LINKKI, pdf)

Kuvat: VTT

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/