Video: Suomalaista osaamista urheilupyhätön energiavarastoon

Amsterdamin jalkapallostadionilla on julkistettu Nissanin sähköautojen akkuja hyödyntävä, kolmen megawatin energiavarasto. Mukana on myös Espoossa inverttereitä valmistavan Eatonin tehoelektroniikkaa. Katso videolta lisää.

Espoon tuotantolaitos on osallistunut Amsterdamin jalkapallostadionin energiavaraston toteuttamiseen toimittamalla muun muassa neljä 825 kilowatin invertteriä, energiavaraston pääohjauslaitteet, 12 kappaletta DC-keskusta sekä osallistunut myös kokonaisuuden suunnitteluun että testaukseen.

Amsterdamin jalkapallostadionilla Johan Cruiff ArenAlla on toteutettu Euroopan laajin kolmen megawatin energiavarasto, joka hyödyntää  kierrätettyjä ja uusia sähköajoneuvojen akkua (kuvassa).

Uudessa energiavarastossa yhdistetään Eatonin suomalaisvalmisteiset invertterit ja 148 Nissanin sähköauton Leafin akkua, joissa on kaikkiaan 1160 moduulia.

Projektissa ovat olleet Nissanin ja Eatonin lisäksi mukana muun muassa BAM, The Mobility House sekä Johan Cruijff ArenA -stadionin tekniikka. Projektia ovat tukeneet Amsterdamin ilmastorahasto AKEF ja EU:n rakenneohjelma Interreg.

Energiavarastolla on merkittävä osuus sähkön kysynnän ja kulutuksen tasapainottamisessa. ArenaA:n katolle on asennettu lisäksi 4 200 aurinkopaneelia, joiden sähköä voidaan nyt varastoida.

Lisäksi sähkövarasto tarjoaa varavirtaa vähentäen näin dieselgeneraattorien käyttöä sekä tukee Amsterdamin energiaverkkoa tasoittamalla esimerkiksi suurkonserttien aikaisia kulutushuippuja.

Stadionin uusi energianvarasto ja sitä hallinnoiva yhtiö Amsterdam Energy ArenA BV ovat syntyneet Amsterdamin Innovation Arenan innovaatio-ohjelman kautta. Stadion ympäristöineen toimii myös Living Labina, testialueena, jossa innovaatioita voidaan kokeilla käytännössä.

Amsterdam Innovation Arenan kumppaneita ovat Johan Cruijff ArenA, Amsterdamin kaupungin valtuusto, Amsterdam Smart City, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Signify, Nissan, Eaton, Honeywell ja BAM.

Lisää aihealueesta: Videolinkki Johan Cruijff ArenA:n energiavarastosta (LINKKI, Youtube-video) sekä 26.6.2018: Uutinen Wärtsilän Greensmith-yrityksen ja  Hyundain  sopimuksesta vanhojen akkujen hyödyntämiseksi energiavarastoissa (LINKKI)

Kuvat: Eatonin videolta.