Oulun Fab Lab koulii digiosaajia – elektroniikasta 3D-rakenteisiin

Yhdeksän digitaalisen valmistustekniikan osaajaa valmistuu tänä vuonna Oulun yliopiston Fab Labista. Kolmena vuonna peräkkäin järjestetystä koulutuksesta on valmistunut kaikkiaan 17 opiskelijaa. Fab Lab Oulu on ainoa paikka , jossa heitä valmistuu Suomessa.

Oulun Fab Labista valmistuvat ovat varsin monitieteinen ryhmä, joka opiskeli kevään 2018. Suurin osa heistä oli eri alojen tutkijoita tai opiskelijoita perusopiskelijoista jo valmistuneisiin tohtoreihin. He ovat esimerkiksi Oulun yliopiston kasvatustieteiden, tieto- ja sähkötekniikan ja tekniikan tiedekunnista. Koulutusta tarjottiin myös yliopiston ulkopuolelle.

”Kaikki seitsemän paikallista ohjaajaa ovat paitsi samasta koulutuksesta valmistuneita, myös oman erikoisalansa erityisosaajia yliopistossa”, sanoo Fab Lab Oulun johtaja Jani Ylioja.

Koulutuksen aikana opiskelijat oppivat visioimaan, tekemään prototyyppejä ja dokumentoimaan digitaalisista valmistustekniikoista koostuvia projekteja. Aihepiireinä ovat muun muassa elektroniikan suunnittelu ja valmistus, sulautettu ohjelmointi, 2D- ja 3D-mallinnus, 3D-tulostus, muotitus ja valut sekä suuren mittakaavan NC-koneistus esimerkiksi huonekaluja varten.

Fab Lab Oulu

Digitaalisen valmistuksen osaajien koulutus tapahtuu Fab Akatemiassa, joka on noin kuusi kuukautta kestävä hajautettu koulutusprojekti.

Tausta on Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) kurssissa ”How to Make Almost Anything”. Kurssia koordinoi Fab Foundation ja kurssin etäluennoi Neil Gershenfeld, Center For Bits and Atomsin johtaja MIT:stä.

Maailmanlaajuinen Fab Lab -verkosto muodostuu 1285 solmusta. Kukin niistä tarjoaa samat perusprosessit digitaaliseen valmistukseen ja usein jotain paikallista lisäosaamista. Viime vuonna Fab Akatemioissa oli noin 400 aloittavaa opiskelijaa.

Lopputöiden aiheet ulottuivat vesiviljelyautomaatiosta PH:n mittaus- ja säätöjärjestelmineen aina modulaariseen kypärään tai langattomaan kustomoituun videopeliohjaimeen.

Lisää: Oulun Fab Lab (LINKKI) ja FAB14-kongressi Toulousessa Ranskassa 16.–22.7.2018 (LINKKKI)

Kuvat: Oulun yliopisto / Fab Lab

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!