Aurinkosähkön suosio kasvaa vauhdilla

Yhä useampi tuottaa osan käyttämästään sähköstä aurinkopaneeleilla. Pientuotanto on nouseva trendi Suomessa, kertoo Energiavirasto. Yksityisten lisäksi liikerakennuksien ja tehtaiden katoille asennettaan kasvavasti aurinkokennoja.  Myös alan tutkimus on kasvussa.

Sähköverkkoon liitetyn aurinkosähkötuotannon kokonaiskapasiteetti oli vuoden 2017 lopussa noin 70 megawattia, selviää Energiaviraston sähkön jakeluverkonhaltijoilta keräämistä alustavista tiedoista. Kapasiteetti kasvoi 2,5 -kertaiseksi vuoden 2017 aikana.

Erityisesti aurinkosähkön pientuotanto on voimakkaassa kasvussa. Vuoden 2016 lopussa aurinkosähkön pientuotannon kapasiteetti oli 27 megawattia. Vuodessa aurinkoenergian kapasiteetti lisääntyi noin 40 megawatilla.

Aurinkosähköntuotannon osalta Suomessa on tällä hetkellä yksi yli yhden megawatin laitos. Yleisin tapa tuottaa itse sähköä Suomessa onkin omakotitalon katolle asennettut aurinkopaneelit. Hyvä esimerkki on Vaasa, jonka alueella uusia pientuottajia on tänä vuonna liitetty verkkoon kaksikymmentä heinäkuun alkuun mennessä. Määrä on viime vuoteen verrattuna kaksinkertainen.

Taulukossa on esitetty sähkön jakeluverkkoon liitetty sähkön pientuotanto tuotantomuodoittain vuoden 2017 ja 2016 lopussa (alle 1 MW yksiköt). Lähde: Energiavirasto.

Nykyisellä kasvutahdilla aurinkosähkön tuotantokapasiteetissa Suomessa rikkoo sadan megwatin rajan kuluvan vuoden aikana. Myös alan tutkimus on nousussa, esimerkiksi kesän alussa ABB kertoi laajentavansa aurinkoenergian tutkimuslaitostaan.

Kokonaisuudessaan Suomessa on sähköntuotantokapasiteettia yli 17 000 megawattia. Siitä aurinkosähkön kokonaiskapasiteetti oli vuoden lopussa noin 70, tuulivoiman kapasiteetti reilu 2000  ja vesivoiman yli 3 000 megawattia. Suurin osa tuotannoosta on ydinvoimaa.

Kuva: Ilmarinen

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/