MyData2018 kokoaa digitiedon soveltajat Helsinkiin

Suomi pyrkii digitaalisten henkilötietojen edelläkävijäksi. Elokuussa Helsingissä kokoontuvat maailman johtavat MyData-asiantuntijat konferenssiin. Tapahtuman lisäksi  Liikenne-ja viestintäministeriö julkisti kesän alussa henkilötietojen hyödyntämistä koskevan raportin. Vuosi sitten tapahtuma järjestettiin Tallinnassa.

Palvelujen digitalisoituminen on synnyttänyt kasvavan määrän henkilötietojen kertymistä eri palveluntarjoajille. Samaan aikaan kuluttajien luottamus henkilötietojen asialliseen käyttöön on heikentynyt Facebookin ja vastaavien tietopaljastusten kautta.

Suomalaiset asiantuntijat, aktivistit ja yritykset haluavat olla eturintamassa kehittämässä tulevaisuuden mallia digitaalisten henkilötietojen hallintaan.Tavoitteena on rakentaa maailmanlaajuinen toimintamalli, jossa yksilö voi itse määritellä millaisin ehdoin hänen tietojaan käytetään. Reilu datatalous hyödyttää kaikkia ja avaa uusia mahdollisuuksia eettisesti kestävään liiketoimintaan.

Uusi Omadata-malli mahdollistaa organisaatioiden, laitteiden ja järjestelmien keräämien tietojen laajemman hyödyntämisen ja yhdistämisen palveluissa. Malli lähtee liikkeelle käyttäjän haluista ja tarpeista. Datan hyödyntäminen on mahdollista käyttäjän luvalla ja siitä syntyy hyötyä käyttäjälle.

”Omadata toteuttaa EU:n tietosuojavaatimuksia ja yksilön dataoikeuksia käytännössä. Se tarjoaa uutta liiketoimintapotentiaalia ja vastavoimaa dataa kerääville globaaleille alustoille, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner. ”Omadata on edellytys sille, että voimme siirtyä datasiilojen ajasta aidosti verkostotalouteen.  Datan jakaminen ja yhdistely tuottaa lisäarvoa kaikille’’, sanoo ministeri Berner.

Elokuussa Helsingin kulttuuritalolla järjestettävä (29.-31.8.2018) MyData 2018 konferenssi pureutuu uuden tietosuoja-asetuksen vaikutuksiin ja tuo alan pioneerit ja teknologiajätit Suomeen.Konferenssiin saapuu arviolta 800 henkilöä yli 30 maasta.

Mukana on liike-elämän johtajia, yrittäjiä, teknologian kehittäjiä, juristeja, yhteiskuntatieteilijöitä ja aktivisteja. Kolmatta kertaa järjestettävä MyData-konferenssin esiintyjäkaartiin kuuluu yli sata kotimaista ja kansainvälistä huippuasiantuntijaa mm. Googlelta, BBC:ltä ja F-Securelta.

’’Keskustelujen aiheina ovat uusi liiketoiminta, tekoälyn ja henkilötiedon etiikka, tietojärjestelmien yhteentoimivuus sekä henkilötiedon yhteiskunnalliset vaikutukset”, kuvailee MyData-konferenssin projektijohtaja Viivi Lähteenoja.

Kulttuuritalolla 29.-31.8.2018 järjestettävän konferenssin pääkumppani on Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Konferenssin järjestävät Open Knowledge Finland ry ja Aalto yliopisto yhteistyössä ranskalaisen ajatuspajan Fingin kanssa.

Päivitetty raportti avaa mahdollisuuksia

Yksittäisen ihmisen on vaikea hahmottaa, mitä hänestä kerättyä tietoa eri organisaatioilla, digitaalisissa palveluissa ja alustoilla on ja miten sitä käytetään. Syntymässä on kuitenkin uusia toimintatapoja ja ratkaisuja. Niiden avulla on helpompi hahmottaa datan käyttöä tai antaa lupa sen käyttöön.

Henkilötiedon välittämisen helppous sekä alustojen ihmiskeskeisyys, avoimuus ja yhteentoimivuus ovat Suomelle mahdollisuus erottua kilpailussa ja vaikuttaa kansainvälisten toimintamallien muotoutumiseen.

Nämä asiat selviävät tuoreesta MyData-selvityksestä. Se on päivitys vuonna 2014 tehtyyn alkuperäisversioon. Päivitys tehtiin osana Digital Health Revolution –tutkimushanketta. Selvityksen julkaisijana toimii liikenne-ja viestintäministeriö ja raportin on toteuttanut Open Knowledge Finland ry:n asiantuntijaryhmä.

LISÄÄ: MyData 2018 (LINKKI) ja Liikenne- ja viestintäviraston raportti (LINKKI, pdf, 1,8 Mt). sekä MyData2017-tapahtumauutinen Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

TAUSTAA: MyData on 2010-luvulla syntynyt kansainvälinen ilmiö, uudenlainen ajattelumalli ja tulevaisuuden kuva. Taustalla on, että tämän päivän päätöksillä on suuri vaikutus siihen, syntyykö oman datan jakamiseen ja hallintaan yhteisiä standardeja, kuten aiemmin rahansiirtoihin pankkien välillä, matkapuheluihin tai sähköpostiin, vai jatkuuko muutaman jätin valta datamarkkinoilla.

Kuva: Tallinnan MyData2017