IoT-sovellus etsii lähimmän sähköauton latauspisteen

Helsingin Forum Viriumin ja Aalto-yliopiston EU-rahoitteinen bIoTope-hanke on tuonut uuden sähköautojen lataus- ja parkkiratkaisun, joka perustuu mobiilisovellukseen. Myös perinteiset lämpötolpat voidaan muuttaa sähköautojen latauspisteiksi pikaliittimillä.

Lataustolpat ja sähköauto löytävät toisensa uudella bIoTope-hankkeen kehittämällä sovelluksella. Se välittää tiedon vapaasta parkkipaikasta ja latauspisteestä ajotietokoneelle sekä kuljettajan kojelaudan näytölle, josta latauksen voi käynnistää.

“Ratkaisu säästää autonkuljettajan aikaa, energiaa ja hermoja. bIoTope-hankkeen luoman IoT-pohjaisen lataus-ekosysteemin avulla sähköautoilija löytää parkkipaikat ja latauspisteet helposti.”, Forum Viriumin bIoTope-hankkeen projektipäällikkö Natalia Reen sanoo.

Saksalainen autonvalmistaja BMW testaa i3-mallin sähköautollaan jo Parkkisähkön latausratkaisua, jossa lämpötolpat voidaan muuttaa helposti ja halvalla sähköautojen latauspisteiksi pikaliittimellä.

Parkkisähkö-yrityksen toimitusjohtaja Jiri Räsänen kertoo, että Suomessa on yli miljoona autojen lämpötolppaa, jotka voidaan muuttaa sähköautojen lataustolpiksi. Maan kattava latausverkosto voi siis olla saavutettavissa hyvinkin helposti.

Palvelu syntyi Forum Viriumin, Aalto-yliopiston, Parkkisähkön, ControlThingsin, Enerventin ja BMW:n yhteiskehittämisen tuloksena.  Ratkaisu perustuu avoimiin standardeihin, eli yritykset ja kaupungit voivat hyödyntää sitä vapaasti. Autoilijalle ratkaisu mahdollistaa sähköauton lataamisen yhdellä applikaatiolla kaikkien palveluntarjoajien latauspisteissä.

Lisää: bIoTope-projekti (LINKKI)

TAUSTAA:  Helsingin kaupungin innovaatioyksikön Forum Viriumin ja Aalto-yliopiston bIoTope-hanke jatkuu toukokuun 2019 loppuun. Hankkeessa luodaan avoin ekosysteemi IoT. Hanke keskittyy sähköautojen älykkään latausinfran ekosysteemin kehittämiseen, standardointiin ja bisnesmallien luontiin. Laajemmin erilaisia bIoT-projekteja toteutetaan kymmenessä eri maassa. Hankkeen budjetti on yli yhdeksän miljoonaa euroa ja rahoitus tulee Euroopan Unionin Horizon 2020-puiteohjelmasta.

Kuvtuskuva: BMW i3