Piireihin enemmän värejä – enemmän kaistaa

Uudet ultraohuet optiset ontelot mahdollistavat samanaikaisien värien tuottamisen elektronisella sirulla. Useiden värien tai aallonpituuksien käyttäminen laajentaisi kaistanleveyttä, mutta myös nopeasti kehittyvää nanofotoniikkaa.

Yhdysvaltalaisen Purdue Universityn johtama ryhmä on yksinkertaistanut valmistusprosessia, joka mahdollistaa useiden aallonpituuksien käytön samanaikaisesti elektronisella sirulla yksittäisen värin sijasta.

Tällä hetkellä tarvitaan jokaisen aallonpituuden osalta eri paksuinen optinen ontelo. Upottamalla hopeisten nanonauhojen metapinta nanokaviteettiin, tutkijat saivat tasaisen paksuuden tuottamaan kaikki halutut aallonpituudet.

Purduen, Stanfordin ja Marylandin yliopiston tutkijat sulauttivat hopeisien nanonauhojen ”metapintoja” – keinotekoisia materiaaleja, jotka ovat ohuempia kuin valoaallot – nanokaviteetteihin, jolloin lasereista tulee äärimmäisen ohuita.

”Sen sijaan, että säädettäisiin optisen ontelon paksuutta jokaiselle yksittäiselle aallonpituudelle, me vain säädämme metapintanauhojen leveyttä”, sanoo Purdue Universityn apulaisprofessori Alexander Kildishev.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja tutkijoiden uutistiedote (LINKKI) sekä tutkimusartikkeli Nature Communications -tiedelehdessä (LINKKI).

Kuva: Purdue University/Alexander Kildishev