Suomalainen älykiekko – Bluetooth käyttöön

Jääkiekkoliigassa hyödynnetään uudenlaista Bluetooth-pohjaista älykiekkojärjestelmää. Ratkaisu tarjoaa katsojille tarkempaa tietoa jääkiekko-ottelusta. Älykiekolla pelataan Oulussa, Helsingissä ja Turussa sekä Tampereella Ilveksen kotiotteluissa. Takana ovat Quuppa ja Bitwise.

Viime kaudella Liigassa pilotoidun Wisehockey-älykiekkojärjestelmän käyttö laajentuu jääkiekon Liiga-kaudella 2018-19. Mullistavan järjestelmän mahdollisuuksia hyödynnettiin viime kaudella Tampereen Hakametsän hallissa Tapparan kotiotteluissa.

Teknisesti älykiekkojärjestelmä perustuu kiekon ja pelaajien varustamiseen radiolähettimillä, sekä erittäin tarkkaan Bluetooth-pohjaiseen paikannukseen. Takana on espoolainen Quuppa Oy.

Järjestelmän avulla saadaan selville paikkakoordinaatit pelaajien ja kiekon sijainnista satoja kertoja sekunnissa.

Järjestelmän analytiikkakerros jalostaa kerätystä datasta reaaliaikaista tietoa, kuten esimerkiksi laukaisukartat, kiekon nopeus sekä yksittäisen pelaajan luistelema matka ja sijoittuminen vaihto vaihdolta.

’’Reaaliaikainen pelidata mahdollistaa täysin ennennäkemättömiä ratkaisuja sekä katsojakokemuksen kehittämiseksi että tulevaisuudessa myös tilastoinnin, valmennuksen ja peliymmärryksen tueksi’’, sanoo Liigan digitaalisen liiketoiminnan johtaja Antti-Jussi Aro.

Älykiekkodataa tullaan kauden aikana tuomaan esillä sekä ottelutapahtumissa että Liigan ja seurojen digitaalisissa kanavissa.

Myös Liigan uusi mediakumppani Telia tulee hyödyntämään järjestelmän tuottamaa informaatiota osana omaa lähetystuotantoaan.

Wisehockey-älykiekkojärjestelmän Liigalle toimittaa tamperelainen ohjelmistotalo Bitwise Oy. Ratkaisu on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.

’’Hienoa tuoda jääkiekkoon jotain sellaista, mitä ei muualta maailmasta löydy, hehkuttaa Bitwisen toimitusjohtaja Tomi Mikkonen.

 

Lisää: Wisehockey (LINKKI) ja aiempi uutinen älykiekosta (LINKKI) vuodelta 2015.

Päivitetty 16.9.2018

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!