Suomi ottaa käyttöön 26 gigahertsin alueen

Langattoman laajakaistan käyttöön otetaan Liikenne- ja viestintäviraston mukaan käyttöön huutokaupattavan 3,5 gigahertsin lisäksi myös 26 gigahertsin taajuusalue. Koko taajuusalueen käyttöoikeudet myönnetään keväällä 2020, mutta ylin osa myönnetään määräaikaiseen rajattuun käyttöön yhteiskäyttöisesti jo tästä vuodesta alkaen.

Suomi tavoittelee uuden tänään julkistetun ministeriön digitaalisen infrastruktuurin strategian mukaan siten, että vuonna 2025 kaikilla suomalaisilla kotitalouksilla tulisi olla mahdollisuus käyttää vähintään 100 Mbit/s:n yhteyksiä. Yhteyden nopeus on voitava kasvattaa myös yhteen gigabittiin sekunnissa.

Langattomalla puolella otetaan koko 3,5 gigahertsin taajuusalue valtakunnalliseen käyttöön langattomalle laajakaistalle vuoden 2019 alusta alkaen. Taajuudet huutokaupattiin syyskuussa ja verkkotoimiluvat taajuusalueelle tullaan myöntämään syksyn aikana.

Niin sanotut 3,5 GHz:n taajuusalue (3400-3800 MHz) ja 26 GHz:n taajuusalue (24,25–27,5 GHz) on Euroopassa tunnistettu 5G-verkkojen rakentumisen kannalta keskeiseksi taajuusalueeksi.

Liikenne- ja viestintäministeriön selvityksessä valokuituverkkojen kustannustehokasta rakentamista helpotetaan telekaapeleiden sijoitteluun liittyvää sääntelyä ja sujuvoittamalla. Kaapeleiden sijoittamiseen liittyvää lupamenettelyä kehitetään maantielain valmistelun yhteydessä.

Uudella digistrategialla vastataan globaaleihin kehityssuuntiin kuten tekoälyn, datatalouden, automaation ja robotisaation, esineiden internetin sekä virtuaalitodellisuuden kasvavaan rooliin tulevaisuuden sovelluksissa ja palveluissa. Myös autonomisen liikenteen kehitys maalla, merellä ja ilmassa asettaa suuria vaatimuksia digitaaliselle tiedolle ja tietoliikenneyhteyksille.

Lisää: Suomi tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi – digitaalisen infrastruktuurin strategia 2025, Liikenne- ja viestintäministeri 2018 (LINKKI, pdf) ja aiemmat Uusiteknologia.fi:n 5G- (LINKKI) ja kuitukaapeliuutiset (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/