Pieni ja nopea litium-niobaatti-modulaattori

Kansainvälinen tutkijaryhmä on kehittänyt pienen litium-niobaatti -modulaattorin, joka on noin sata kertaa pienempi ja sen tiedonsiirtonopeus kolminkertainen kuin perinteisen versio. Ratkaisu toimii silti normaalia pienemmällä energiankulutuksella ja erittäin vähäisellä optisella häviöllä.
Uutuuden takana ovat Hongkongin yliopisto (CityU), Harvardin yliopisto ja Nokian Bell Labs. Professori Wang Chengin johdolla tutkimusryhmät ovat kehittäneet uuden tavan valmistaa litium-niobaatti modulaattorin, jota voidaan käyttää ultra-korkeilla elektro-optisilla kaistanleveyksillä ja CMOS-yhteensopivalla jännitteellä. Nykyiset modulaattorit vaativat 3 – 5 voltin käyttöjännitettä kun CMOS toimii yhdellä voltilla.
Kuva: Loncar Lab/Harvard SEAS

Tiimin kehittämien nanovalmistuksen tekniikoiden ansiosta uusi modulaattori voidaan tulevaisuudessa sijoittaa CMOS-tekniikalla tuotettuun piiriin.

Akustinen kohina on siruissa yleensä haitta. Nyt kuitenkin Sydneyn yliopiston tieteilijät ovat kehittäneet tekniikan, jonka avulla sitä voidaan hyödyntää kuituoptisen informaation vastaanottimissa.

Sydneyn tutkijoiden kehittämä menetelmä eliminoi erillisen laserperustaisen paikallisoskillaattorin ja monimutkaisen digitaalisen signaalinkäsittelyjärjestelmän.

Kuituoptisen verkon paikallisliitynnöissä ja yhteyksissä tarvitaan monimutkaista digitaalista signaalinkäsittelyä ja laser-pohjaisia paikallisoskillaattorijärjestelmiä purkamaan ja muuntamaan optinen informaatio elektroniikan käyttämään muotoon.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI), Hawardin yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden artikkeli tiedelehti Naturessa (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehitäjille – Lue ilmaiseksi!