Minidatakeskus radioantennin vierelle?

Suomi on katettu jo varsin tarkkaan yleisradio- ja matkapuhelinverkkojen lähetinasemilla. Nyt niitä otetaan käyttöön myös esineiden internetin tietoliikenteeseen. Digita esittää jopa uudenlaisten minidatakeskusten tuomista radioantennien vierelle Edge-reunatietotekniikan tyyliin.

Hyvä esimerkki aktiivisesta yleisradioasemasta on Lapin Ylläksellä sijaitseva lähetinasema, jolta on välitetty tv- ja radiolähetyksiä 50 vuoden ajan. Kyseistä mastoa kuten myös muuta Digitan valtakunnallista verkkoinfrastruktuuria hyödynnetään jo radio- ja tv-lähetysten lisäksi datasiirrossa ja kasvavasti myös esineiden internetin eli IoT:n sovellusten LoRaWAN-tekniikalla.

Digita tarjoaa infrastruktuuriaan myös mobiilioperaattoreille sekä erilaisia turvakriittisiä tietoliikenneverkkoja tarvitseville toimijoille. Seuraavaksi datakeskukset voivat siirtyä jopa antenniverkon vierelle.  5G vaatii tiedonsiirrolta lisää tehokkuutta, jossa konesalien hajasijoittaminen useisiin eri pisteisiin tulee tarpeelliseksi, jotta sisällöt ja palvelut olisivat aina kuluttajien saataville.

”Markkinoille onkin ilmestynyt erilaisia ratkaisuja, kuten siirrettäviä, kontteihin rakennettuja minikonesaleja, joiden luonteva sijoituspiste on esimerkiksi mastojen yhteydessä niiden ollessa jo itsessään tietoliikennekeskittymiä”, kertoo Digitan operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala yhtiönsä verkkoinfrastruktuurin tulevaisuuden käyttömahdollisuuksista.

Digita kehittää yhdessä asiakkaidensa kanssa internetin ja perinteisen television yhdistäviä hybridipalveluja. Yrityksellä on myös  teräväpiirtoisiin HD-lähetyksiin soveltuvia verkkoja, joiden peittoalue kattaa 85 prosenttia suomalaisista. ”Olemme investoineet mittavasti siihen, että koko Suomessa päästään haluttaessa nopeasti uuden lähetysteknologian piiriin”, kertoo Digitan  Ala-Hautala.

Kuva: Ylläksen 50 vuotias radio- ja televisioasema.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!