Edgestä tulee ensi vuoden ykköstermi

Teknologiamaailma rakastaa trendejä ja uudenkarheita termejä. Vuonna 2009 puhuttiin taukoamatta jo pilvipalveluista, 2012 mobiilista ja pari vuotta sitten alkoi IoT-tykitys. Ensi vuoden muotisanaksi noussee reunalaskenta eli Edge, johon järjestelmätoimittajat valmistautuvat jo täyttä päätä.

Reunalaskenta Edge on omimmillaan juuri kohteissa, joissa alhainen latenssi on kriittisen tärkeää palvelun laadun tai kilpailukyvyn kannalta. Muista muotitermeistä poiketen uusi verkko- ja IT-alan iskusana edge on saavuttanut kypsän vaiheen nopeasti.

”Käytännössä edge liittyy laskentaan ja datakeskuksiin. Se tarkoittaa, että eri kohteista kerättävää dataa ei käsitellä keskitetyssä pilvessä, vaan ’reunalla’: itse datan synty- ja käyttöpaikan yhteydessä”, kertoi  Helsingissä viime viikolla Discover the Edge -tilaisuudessa puhunut Rittalin Håkan Persson.

Rittalin Håkan Persson (vasemmalla) ja Mikko Aho (oikealla) Helsingissä 11.10.2018. Kuvat: Rittal

”Monissa tilanteissa ei riitä, että dataa ensin kerätään paikan päällä, sitten siirretään keskitettyyn pilveen analysoitavaksi ja sieltä taas takaisin käyttökohteeseen. Esimerkiksi liikenne- tai terveystietoja hyödyntävien palveluiden asiakkaat vaativat dataa reaaliajassa – heille ei ole mitään hyötyä tietää, missä ruuhka oli puoli tuntia sitten tai miltä potilaan sydänkäyrä näytti minuutti sitten”, Persson kuvailee.

Monille voi olla uutta, että myös lohkokejut eli blockchainit ovat edgeä. Siihen kuuluu myös monta muuta tulossa olevaa uutta tekniikkaa, kertoo Rittalin myyntijohtaja Mikko Aho. 

”Teknologia, kuten dataa keräävät RFID-tagit, valokuitukaapelien yleisyys, 4G- tai pian jopa 5G-verkot sekä blockchain mahdollistavat edge-ratkaisujen toteuttamisen’’, Aho ennakoi.

Eräs Suomen reunalaskennan edelläkävijöitä on Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL, joka pyrkii Edgen avulla parantamaan Helsingin metron palvelutasoa, aikataulussa pysymistä ja asiakastyytyväisyyttä hyödyntämällä dataa, joka kerätään esimerkiksi metrojen ovista, raiteilta ja asemalaitureilta.

Aloituskuva: Rittal tarjoaa Edge-reunalaskentaan sopivaa datakeskusten ratkaisuja. Kuvassa konttiin sijoitettu siirettävä datakeskusmoduuli.